Pokud dodržíte všechny postupy popsané v tomto receptu, bude pro vás odměnou lahodný čokoládový zákusek, který bude chutnat skoro jako z cukrárny Café Sacher Wien. (Píšeme skoro, protože originální receptura dortu je již skoro po 200 let držená v tajnosti.)
Na korpus
- 130 g hořké čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
- vanilkový lusk (možné nahradit extraktem z vanilky)
- 150 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 6 vajec
- 100 g cukru krystal
- 140 g hladké mouky
- 200 g meruňkového džemu
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- 150 g hořké čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
Na ozdobení
- neslazená šlehačka na ozdobu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 170°C.
- Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Ve vodní lázni rozpustíme 130 g čokolády s cukrem krystal.
- Necháme jí mírně vychladnout.
- Ve velké míse vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem a vanilkou.
- Mícháme, dokud se v těstě neobjeví bublinky.
- Oddělíme bílky od žloutků.
- A do máslové směsi vmícháme pouze žloutky.
- Když jsou žloutky dobře propojené s máslovou směsí, začneme přimíchávat rozpuštěnou čokoládu.
- Vyšleháme bílky s cukrem do pevné konzistence.
- Poté opatrně promícháme s čokoládovo-máslovou směsí.
- Na vzniklou směs prosejeme mouku.
- Všechny ingredience opatrně smícháme.
- Těsto přelijeme do dortové formy a uhladíme jeho povrch.
- Dort pečeme přibližně 10 – 15 minut na středním roštu.
- Dvířka trouby musí být mírně pootevřená (na šířku prstu).
- Po uplynutí 15 minut troubu zavřeme a pečeme dalších 50 minut.
- Když je dort hotový, vyjmeme ho z trouby a povolíme dortovou formu.
- Vyklopíme ho na kovovou mřížku a necháme ho 20 minut chladnout, poté sundáme pečící papír a necháme ho zcela vychladnout.
- Dort rovnoměrně rozřízneme na polovinu.
- Meruňkový džem zahřejeme a rozmícháme dohladka.
- Potřeme jím obě poloviny dortu, položíme jednu na druhou a džemem potřeme i strany dortu.
- Na polevu si připravíme do hrnce 125 ml vody a do ní přidáme moučkový cukr.
- Směs vaříme při vysoké teplotě asi 5 minut.
- Cukerný sirup sundáme z plotny a necháme ho vychladnout.
- Čokoládu nakrájíme na malé kousky a postupně zamícháváme do sirupu.
- Musí vzniknout hustá poleva.
- Ještě vlažnou polevu nalijeme na povrch dortu a rychle jí rovnoměrně rozetřeme.
- Polevu musíme nechat několik hodin tuhnout.
- Sacher dort podáváme ozdobený šlehačkou.
Pokud hotový dort uložíte na jeden nebo dva dny do chladu lednice, tak se jeho chuť zintensivní, a to díky meruňkové marmeládě, která se vsákne do korpusu.