Pravý vídeňský řízek

Pravý vídeňský řízek
Příprava: 20 minut Vaření: 10 minut Počet porcí: 4

Jedna ze specialit rakouské kuchyně. Jemný a šťavnatý připravený z křehkého telecího masa. Originální recept doporučuje smažení na sádle, ale lze použít i olej.

Ingredience:

  • 4 telecí řízky
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 2 vejce
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Telecí maso naklepejte paličkou přes potravinovou folii nebo igelitový sáček, uchráníte tak maso před přílišným potrháním.
  2. Následně jednotlivé plátky telecího masa postupně obalte.
  3. Nejprve v mouce se solí, následně v rozšlehaných vejcích a na závěr ve strouhance.
  4. V pánvi rozehřejte dostatečné množství sádla či oleje.
  5. Vložte obalené řízky do pánve a smažte z obou stran dozlatova, z každé strany přibližně 2-3 minuty.
  6. Po vyjmutí položte řízky na chvilku na papírové utěrky, které absorbují tuk.

Vídeňský řízek podávejte s bramborovým salátem nebo s brambory a zeleninovou oblohou, ozdobený plátky citronu.

Plátek telecího masa v trojobalu
zdroj: the spruceeats.com

Skvělý pomocníkem při smažení řízků je kvalitní pánev. Nevíte, kterou z obrovské nabídky vybrat? Podívejte se na náš velký test pánví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.