Jedna ze specialit rakouské kuchyně. Jemný a šťavnatý připravený z křehkého telecího masa. Originální recept doporučuje smažení na sádle, ale lze použít i olej.
Ingredience:
- 4 telecí řízky
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku strouhanky
- 2 vejce
- olej nebo sádlo na smažení
- sůl, pepř
Postup:
- Telecí maso naklepejte paličkou přes potravinovou folii nebo igelitový sáček, uchráníte tak maso před přílišným potrháním.
- Následně jednotlivé plátky telecího masa postupně obalte.
- Nejprve v mouce se solí, následně v rozšlehaných vejcích a na závěr ve strouhance.
- V pánvi rozehřejte dostatečné množství sádla či oleje.
- Vložte obalené řízky do pánve a smažte z obou stran dozlatova, z každé strany přibližně 2-3 minuty.
- Po vyjmutí položte řízky na chvilku na papírové utěrky, které absorbují tuk.
Vídeňský řízek podávejte s bramborovým salátem nebo s brambory a zeleninovou oblohou, ozdobený plátky citronu.
Skvělý pomocníkem při smažení řízků je kvalitní pánev. Nevíte, kterou z obrovské nabídky vybrat? Podívejte se na náš velký test pánví.