Naklepat správně maso na obalování bývá umění, aby nebylo potrhané, příliš tenké nebo naopak málo naklepané. Na tento druh pokrmu musí být naso upravené tak akorát, aby byl řízek dokonalý.
Ingredience:
- 4 až 8 telecích řízků (lze použít také kuřecí či krůtí prsa, pokud nemáme telecí maso)
- sůl podle chuti
- 1 hrnek hladké mouky
- 3 lehce rozšlehaná vejce
- 3 lžíce mléka
- 1 hrnek jemné strouhanky
- Přepuštěné máslo (do cca 2 – 3 cm výšky pánve)
Postup:
- Jednotlivé plátky masa dáme mezi dva mikrotenové sáčky a od středu naklepáváme směrem ven na tloušťku cca 0,5 cm. Snažíme se naklepávat opatrně a jemně, aby nedošlo k poškození masa.
- Předehřejeme si pečící troubu na 100°C, protože tam poté budeme uchovávat již osmažené řízky, které vyjmeme hotové z pánve, aby zůstaly horké.
- Mezitím osolíme všechny řízky z obou stran a necháme 5 minut odležet.
- Připravíme si tácy, na které dáme mouku a strouhanku, ale i misku na vajíčka, která rozšleháme s mlékem.
- Do pánve dáme přepuštěné máslo a zahřejeme na 175°C až 180°C.
- Maso obalíme klasicky v mouce, důkladně oklepeme, vložíme do vaječné směsi, pečlivě namočíme a nakonec obalujeme ve strouhance. Tu dobře natlačíme do masa, aby bylo opravdu dobře obalené.
- Vložíme do rozpáleného tuku a chvilku hýbeme pánví, aby nedošlo k přilepení řízku na dno pánve. Řízek by měl v tuku lehce plavat, aby byl dokonale osmažený.
- Každý řízek smažíme zhruba 2 minuty z každé strany, až dokud nezískají zlatavý odstín s nádechem světlé hnědé barvy.
- Než všechny osmažíme, ukládáme si ty hotové do předehřáté trouby, aby nebyly při servírování studené.
- Pak už jen stačí ozdobit podle fantazie a podávat třeba s bramborem, chlebem nebo klidně s křupavou houstičkou, případně přihodit například batátové hranolky.