Tento recept můžete použít také při přípravě silvestrovského občerstvení!
Ingredience:
- 600 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 70 g másla
- 1 vejce
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 1 PL cukru a 1 PL mouky + trochu teplého mléka (na kvásek)
- 300 g škvarků
- 50 g nastrouhaného parmezánu
Postup:
- Nejprve rozdrobte droždí, přidejte cukr a mouku, zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek.
- Prosejte mouku, přidejte sůl a cukr a vše v misce smíchejte.
- Přidejte lehce ohřáté mléko, máslo a rozšlehané vejce.
- Na závěr přidejte též kvásek a vypracujte v těsto.
- Podle potřeby přidejte mouku.
- Těsto nechte kynout na teplé místo asi na 30 minut.
- Zatímco těsto kyne, připravte si škvarkovou polevu.
- Škvarky nasekejte nadrobno nebo rozemelte.
- Poté ke škvarkům přidejte nastrouhaný sýr a dobře promíchejte.
- Těsto rozválejte válečkem a potřete směsí škvarek a parmazánu.
- Těsto přeskládejte přes sebe a nechte 30 minut odpočívat.
- Pak ho znovu rozválejte a ještě jednou přeložte. Proces válení a skládání opakujte ještě jednou.
- Když jste těsto naposledy rozváleli, opatrně přejeďte nožem po povrchu těsta a vytvořte „síťku“.
- Pomocí vykrajovátka nebo hrnečku vykrájejte kolečka a vyložte je na plech s pečicím papírem.
- Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 170°C.
- Pečte přibližně 20 minut dozlatova.