Na houbové karbanátky můžeme použít všechny druhy měkkých a zdravých hub, pouze muchomůrka růžovka nebo šedivka či bedly jsou lepší samostatně smažené.
Houby do karbanátků nejdříve trochu podusíme. Tak si z nich připravíme polotovar, který zbaví houby přebytečné vody a nám pak umožní zkrátit dobu smažení samotných karbanátků. Očištěné houby nakrájíme na plátky a na troše tuku nebo zcela bez tuku je podusíme do změknutí a vydušení vody.
Můžeme dusit už na pokrájené cibuli, která dušením změkne.
Houbová směs na karbanátky by měla být jemnější struktury, aby se karbanátky při tvarování a smažení nerozpadávaly. Z těchto důvodů se houby po udušení melou na masovém strojku, mixování není vhodné, protože z hub vznikne příliš kašovitá hmota. Chceme-li si ušetřit práci s mletím, pak houby velmi jemně nakrájíme nebo nasekáme, což je trochu rychlejší způsob a v karbanátcích se to nakonec nepozná.
Houby jsou stejně výživné jako červené maso a mnohem lepší pro nás i pro planetu. V Řecku existuje mnoho receptů s houbami. Toto konkrétní jídlo, svůdně dochucené kmínem, pochází z ostrova Rhodos. Ochutnejte ho i vy!
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje a více na smažení
- 4 šálky nasekaných čerstvých hub
- 1 šálek hladké mouky
- 1 malá lžička soli
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ½ šálku vody
- 2 vejce
- 2/3 šálku strouhaného ovčího sýra
- 1 čajová lžička mletého kmínu
Postup
- Ve velké pánvi na středním ohni rozpalte olivový olej a orestujte houby, asi 4 – 6 minut.
- Dejte stranou a nechte vychladnout.
- Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva ve střední misce.
- Uprostřed udělejte ďůlek a přidejte vodu a vejce.
- Míchejte vidličkou nebo drátěnou metlou a vytvořte husté těsto.
- Přimíchejte houby a šťávu z nich, sýr a kmín.
- Zahřejte olivový olej ve velké, hluboké pánvi na středně vysokém ohni.
- Smažte placičky z obou stran do zlatova.
- Přendejte na papírovou utěrku a podávejte.