Tato vynikající buchta je jednoduchá na přípravu, její těsto je krásně měkké a je doplněna čerstvým vanilkovým pudinkem a skvělou drobenkou. Mňam!
Ingredience
Na těsto:
- 2/3 šálku teplého mléka
- 3 šálky hladké mouky
- 2 a 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
- 1/3 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1/3 šálku másla, pokojové teploty
- 1 středně velké vejce, pokojové teploty
Na povrch buchty:
- 1 balíček instantního vanilkového pudinku
- 1 a 1/2 – 2 šálky mléka na pudink
- 3/4 šálku + 2 lžíce másla
- 2/3 hrnku cukru
- 1 a 1/2 šálků hladké mouky
Postup
- Zahřejte mléko v hrnku v mikrovlnné troubě nebo v malém hrnci na sporáku.
- Mělo by být teplé, ale ne horké nebo vroucí.
- Přidejte mouku a sušené droždí do velké mísy.
- Poté přidejte cukr a vlažné mléko.
- Vše v míse krátce promíchejte hnětacím hákem.
- Dále přidejte vanilkový extrakt, měkké máslo, vejce a špetku soli.
- Těsto hněťte dalších 5 minut, dokud se nebude lepit po stranách mísy a nebude mít pružnou konzistenci.
- Rukama z těsta vytvarujte kouli a vložte ji zpět do mísy.
- Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
- Pokud je příliš suché/drobivé, přidejte trochu mléka.
- Mísu přikryjte utěrkou, dejte ji na teplé místo a nechte hodinu kynout.
- Mezitím si připravte pudink podle pokynů na obalu a nechte ho vychladnout.
- Když je těsto skoro vykynuté, připravte si pekáč. Když je hodina téměř u konce, vyložte pečící plech s vyššími stranami pečícím papírem nebo ho lehce vymažte a vysypte moukou.
- Jakmile těsto nabyde, vyjměte ho z mísy.
- Desku posypte trochou mouky a rukama krátce vypracujte těsto.
- Poté těsto vyválejte tak, aby odpovídalo velikosti vašeho pekáče a vložte ho do pekáče.
- Nechte ještě 15 minut odležet.
- Během čekání předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a připravte si drobenku.
- Nejprve dejte do misky máslo, cukr a mouku.
- Poté rychle promíchejte rukama a lehce k sobě vše přitlačte tak, aby se vytvořily malé drobky.
- Odložte stranou.
- Pomocí stěrky nebo lžíce rovnoměrně rozetřete studený pudink na těsto.
- Poté nandejte drobenku na vrstvu pudinku.
- Buchtu pečte na středním roštu asi 35–45 minut, dokud není upečená a drobenka není lehce zlatohnědá.
- Před krájením buchtu vyjměte z trouby a nechte ji vychladnout.
Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty z jahod! Ať už to bude marmeláda, koláč či knedlíky, rozhodně si pochutnáte.