Pokud hledáte jablečnou delikatesu, rozhodně musíte vyzkoušet tento jablečný koláč s pudinkem. Recept je trošku náročnější na přípravu, ale určitě stojí za to! A pokud nemáte na pudink zrovna chuť, vyzkoušejte recept na sladké lívance s ovocem.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 190 gramů hladké mouky
- 1 kávová lžička cukru krupice
- špetka soli
- 115 gramů studeného másla
- 60-120 mililitrů studené vody – podle potřeby
- 1 vejce
Pudink:
- 450 mililitrů mléka
- 5 žloutků
- 75 gramů cukru krupice
- 30 gramů hladké mouky
- 35 gramů kukuřičného škrobu
- 1 ½ kávové lžičky vanilkového extraktu (vanilkového lusku)
- 15 mililitrů rumu
Jablečná náplň:
- 4 středně velká jablka
- 240 mililitrů vody
- 30 gramů cukru krupice
- 1 kávová lžička skořice
- 15 mililitrů šlehačky
- ½ polévkové lžíce kukuřičného škrobu
Šlehačka:
- 360 mililitrů šlehačky ke šlehání
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- mletá skořice
Postup přípravy:
Těsto:
- V míse smíchejte prosátou mouku, cukr a sůl.
- Do této sypké směsi nastrouhejte máslo – nejlépe zmrazené.
- Tuto směs jenom zlehka promíchejte tak, aby vznikly hrudky.
- Přidejte 4 polévkové lžíce vody a zamíchejte – tím se směs lehce navlhčí.
- Postupně přidávejte lžíci vody po lžíci a těsto rychle zpracujte.
- Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a vložte přes noc do lednice.
- Další den si předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Těsto vyjměte z lednice a jakmile dosáhne pokojové teploty, rozválejte ho a vložte do formy o rozměru 22 centimetrů tak, aby mělo přes formu alespoň 4 centimetry přesah.
- Aby koláč působil dobře, vytvořte přes převisy pomocí vidličky dekoraci a potřete vajíčkem.
- Na těsto položte pečící papír, který zasypte například fazolemi nebo cizrnou – aby se koláč nenafoukl.
- Připravený korpus vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
- Pak z korpusu odstraňte fazole a pečte dalších 20 minut při 150 stupních.
Pudink:
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem.
- Do další mísy nasypte prosátou mouku s kukuřičným škrobem a promíchejte.
- Sypkou směs nasypte do vyšlehaných žloutků a pořádně rozmíchejte.
- Nalijte mléko do hrnce a přiveďte mléko k varu.
- Jakmile mléko dosáhlo bodu varu, pomalu ho začněte přidávat do vaječné směsi.
- Abyste zabránili sražení, musíte směs neustále míchat – nejlépe šlehat pomocí ručního šlehače.
- Celou směs je potřeba přivést za pomocí mírného ohně a stálého míchání k varu.
- Míchejte, do doby, dokud směs nezhoustne.
- Nakonec do směsi přidejte vanilkový extrakt a rum.
- Celou směs nalijte do skleněné mísy a zakryjte plastovou fólií – přiložte ji přímo na povrch směsi, abyste zabránili škraloupu.
- Vychladlou směs vložte přes noc do lednice.
Jablečná náplň:
- Připravte si jablka – oloupejte je, zbavte jader a nakrájejte na kostičky.
- Vložte jablka do hrnce společně se 120 mililitry vody.
- Přisypte 2 polévkové lžíce cukru a přikryjeme hrnec pokličkou.
- Vařte na středně vysoké teplotě a přiveďte k varu.
- Přidejte skořici a vařte za občasného míchání asi 15 minut, dokud jablka nezměknou.
- Jakmile se vám voda z hrnce vypaří, přidejte zbylou vodu – jablka se nesmí připálit.
- Rozvařená jablka rozmixujte.
- Vzniklou jablečnou směs vložte zpět do hrnce a vařte – můžete dochutit cukrem a skořicí.
- V míse promíchejte smetanu a kukuřičný škrob.
- Tuto sypkou směs přidejte do jablečné omáčky a vařte na středně vysoké teplotě, dokud nezačne bublat.
- Poté vařte dalších 30 sekund a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
Konečná úprava:
- Všechny připravené části vyndejte z lednice.
- Na upečený korpus nejdříve naneste rovnoměrně pudinkový krém a na něj hotovou připravenou náplň.
- Vložte zpátky do lednice.
- Mezitím si připravte šlehačku.
- Smetanu vyšlehejte s cukrem do hustého krému.
- Šlehačkou pak potřete horní vrstvu koláče, posypte skořicí a vložte zase na chvíli do lednice.
- Jablečný koláč je hotový, můžete podávat.