Pudinkový koláč s jablky

Pudinkový koláč s jablky

Pokud hledáte jablečnou delikatesu, rozhodně musíte vyzkoušet tento jablečný koláč s pudinkem. Recept je trošku náročnější na přípravu, ale určitě stojí za to! A pokud nemáte na pudink zrovna chuť, vyzkoušejte recept na sladké lívance s ovocem.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 190 gramů hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru krupice
  • špetka soli
  • 115 gramů studeného másla
  • 60-120 mililitrů studené vody – podle potřeby
  • 1 vejce

Pudink:

  • 450 mililitrů mléka
  • 5 žloutků
  • 75 gramů cukru krupice
  • 30 gramů hladké mouky
  • 35 gramů kukuřičného škrobu
  • 1 ½ kávové lžičky vanilkového extraktu (vanilkového lusku)
  • 15 mililitrů rumu

Jablečná náplň:

  • 4 středně velká jablka
  • 240 mililitrů vody
  • 30 gramů cukru krupice
  • 1 kávová lžička skořice
  • 15 mililitrů šlehačky
  • ½ polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Šlehačka:

  • 360 mililitrů šlehačky ke šlehání
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • mletá skořice

Postup přípravy:

Těsto:

  • V míse smíchejte prosátou mouku, cukr a sůl.
  • Do této sypké směsi nastrouhejte máslo – nejlépe zmrazené.
  • Tuto směs jenom zlehka promíchejte tak, aby vznikly hrudky.
  • Přidejte 4 polévkové lžíce vody a zamíchejte – tím se směs lehce navlhčí. 
  • Postupně přidávejte lžíci vody po lžíci a těsto rychle zpracujte.
  • Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a vložte přes noc do lednice.
  • Další den si předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Těsto vyjměte z lednice a jakmile dosáhne pokojové teploty, rozválejte ho a vložte do formy o rozměru 22 centimetrů tak, aby mělo přes formu alespoň 4 centimetry přesah.
  • Aby koláč působil dobře, vytvořte přes převisy pomocí vidličky dekoraci a potřete vajíčkem.
  • Na těsto položte pečící papír, který zasypte například fazolemi nebo cizrnou – aby se koláč nenafoukl.
  • Připravený korpus vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
  • Pak z korpusu odstraňte fazole a pečte dalších 20 minut při 150 stupních.

Pudink:

  • V míse vyšlehejte žloutky s cukrem.
  • Do další mísy nasypte prosátou mouku s kukuřičným škrobem a promíchejte.
  • Sypkou směs nasypte do vyšlehaných žloutků a pořádně rozmíchejte.
  • Nalijte mléko do hrnce a přiveďte mléko k varu.
  • Jakmile mléko dosáhlo bodu varu, pomalu ho začněte přidávat do vaječné směsi.
  • Abyste zabránili sražení, musíte směs neustále míchat – nejlépe šlehat pomocí ručního šlehače.
  • Celou směs je potřeba přivést za pomocí mírného ohně a stálého míchání k varu.
  • Míchejte, do doby, dokud směs nezhoustne.
  • Nakonec do směsi přidejte vanilkový extrakt a rum.
  • Celou směs nalijte do skleněné mísy a zakryjte plastovou fólií – přiložte ji přímo na povrch směsi, abyste zabránili škraloupu.
  • Vychladlou směs vložte přes noc do lednice.

Jablečná náplň:

  • Připravte si jablka – oloupejte je, zbavte jader a nakrájejte na kostičky.
  • Vložte jablka do hrnce společně se 120 mililitry vody.
  • Přisypte 2 polévkové lžíce cukru a přikryjeme hrnec pokličkou. 
  • Vařte na středně vysoké teplotě a přiveďte k varu.
  • Přidejte skořici a vařte za občasného míchání asi 15 minut, dokud jablka nezměknou.
  • Jakmile se vám voda z hrnce vypaří, přidejte zbylou vodu – jablka se nesmí připálit.
  • Rozvařená jablka rozmixujte.
  • Vzniklou jablečnou směs vložte zpět do hrnce a vařte – můžete dochutit cukrem a skořicí.
  • V míse promíchejte smetanu a kukuřičný škrob.
  • Tuto sypkou směs přidejte do jablečné omáčky a vařte na středně vysoké teplotě, dokud nezačne bublat. 
  • Poté vařte dalších 30 sekund a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.

Konečná úprava:

  • Všechny připravené části vyndejte z lednice.
  • Na upečený korpus nejdříve naneste rovnoměrně pudinkový krém a na něj hotovou připravenou náplň.
  • Vložte zpátky do lednice.
  • Mezitím si připravte šlehačku.
  • Smetanu vyšlehejte s cukrem do hustého krému.
  • Šlehačkou pak potřete horní vrstvu koláče, posypte skořicí a vložte zase na chvíli do lednice.
  • Jablečný koláč je hotový, můžete podávat.
koláč s náplní z pudinku a jablek
Zdroj foto: joyfulbaker.blogspot.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.