Skvělý recept na přípravu skvělého punčového dortu jako z cukrárny. Jediné co potřebujete je upéct klasické piškotové těsto a pak už jen skládáte čerstvé ingredience na sebe a tvoříte sladkou bombu.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 150 g másla (změklého)
- Lžíce oleje
- 110 g smetanového sýra
- 250 g cukru krupice
- 3 vejce
- 175 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- Lžíce vanilkového extraktu
- 59 ml pomerančové šťávy
Na jahody
- 480 g jahod (nakrájených)
- 3 lžíce cukru krupice
- Lžíce citronové šťávy nebo limetkové šťávy
Na krém
- 450 g smetanového sýra
- 120 g moučkového cukru
- 4 lžičky jahodové marmelády
Na polevu
- 355 ml šlehačky
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Dortovou formu si vymažeme máslem nebo vysypeme hrubou moukou
- Na dno formy umístíme pečící papír
- Do větší mísy přidáme máslo, olej, smetanový sýr
- Směs vyšleháme mixérem na vysokou rychlost, přibližně dvě minuty
- Pomalu začneme přidávat cukr, dokud směs nebude nadýchaná
- Postupně začneme zašlehávat vejce, aby se pořádně vše spolu promísilo
- U mixéru snížíme rychlost a pomalu začneme přidávat mouku a sůl
- V konečné fázi šlehání přidáme vanilkový extrakt
- Do připravené dortové formy nalijeme těsto
- Formu s těstem umístíme do formy a pečeme 1 hodinu a 10-20 minut, průběžně těsto kontrolujeme špejlí
- Po vyndání necháme 10 minut odpočívat ve formě
- Poté korpus vyndáme a necháme ho zcela vystydnout
- Když je korpus vychladlý, nakrájíme ho na kostky a ty dáme stranou
- Na jahodovou náplň si připravíme do velké mísy nakrájené jahody, cukr a šťávu
- Vše spolu promícháme a necháme odstát, aby se uvolnila z jahod šťáva
- Na náplň smícháme smetanový sýr, cukr a jahodovou marmeládu
- Vše spolu prošleháme, aby se ingredience propojily
- Vyšleháme si šlehačku
- Pro sestavení si připravíme vysokou skleněnou mísu a začneme vrstvit
- Kostky korpusu, které pokapeme pomerančovou šťávou, potřeme vrstvou náplně, přidáme jahody a navrstvíme šlehačku
- Tyto kroky opakujeme dokud nám nedojdou ingredience
- Na poslední vrstvu si necháme šlehačku, kterou ozdobíme čerstvými jahodami a dort takto dáme do lednice
Jestli přemýšlíte jak si tento recept ještě více vyšperkovat, je to možné s domácí marmeládou. Jestli nevíte jak na ní podívejte se zde na tyto recepty na domácí marmelády.