Tohle je naprosto božský letní dezert! Jemná pusinková roláda plněná jahodami a krémem z mascarpone a podávaná s macerovanými jahodami se u vás stoprocentně stane hitem.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 4 bílky
- 225 g moučkového cukru
- 1 lžička prosáté kukuřičné mouky
Na náplň:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml mascarpone
- prosátý moučkový cukr, podle chuti
- 225 g jahod (každou nakrájejte na 4 nebo 6 kousků v závislosti na jejich velikosti)
- 1-2 listy bazalky natrhané najemno
Na macerované jahody:
- 225 g jahod nakrájených na plátky
- 2 lžičky krystalového cukru
- ½ lžičky balzamikového octa
- 3–4 listy bazalky natrhané najemno
Postup
- Pečící plech vyložte pečicím papírem.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Do velké čisté mísy dejte 4 bílky.
- Šlehejte bílky, dokud vám nevznikne hustá směs, ze které se tvoří měkké špičky.
- Za stálého šlehání po lžících přidejte 225 g moučkového cukru.
- Přidejte kukuřičnou mouku a prošlehejte.
- Těsto vyklopte na vyložený plech a rozprostřete do roviny.
- Pečte 8 minut.
- Snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte dalších 8 minut.
- Na pracovní plochu položte čistou utěrku.
- Nahoru položte list pečícího papíru.
- Vyjměte těsto z trouby a obraťte na nový list pečícího papíru.
- Nechte 1-2 hodiny chladnout.
- Přípravte si náplň.
- Šlehejte 150 ml smetany ke šlehání ve velké míse, dokud nezačne houstnout.
- Přidejte 150 ml mascarpone a promíchejte.
- Přidejte moučkový cukr podle chuti, po lžičkách a promíchejte.
- Jakmile těsto vychladne, jemně odloupněte pečící papír od jeho základny.
- Krém rozetřete na těsto a ponechte 2 cm okraj bez náplně na kratší straně k vám a 1 cm okraj od nejvzdálenějšího krátkého okraje.
- Navrch dejte 225 g připravených jahod a rovnoměrně je rozdělte.
- Posypte trochou jemně natrhaných lístků bazalky.
- Roládu rolujte z kratší strany, která je vám nejblíže.
- K tomu použijte pečící papír a utěrku.
- Nebojte se, pokud roláda trochu praskne.
- Dejte do lednice, dokud nebudete připraveni podávat.
- Mezitím dejte 225 g nakrájených jahod do mísy se 2 lžičkami cukru a zamíchejte.
- Přidejte ½ lžičky balzamikového octa a znovu promíchejte.
- Nechte 30 minut odstát, aby jahody pustily trochu šťávy.
- Nenechávejte je odstát déle než 90 minut, protože pak příliš změknou.
- Roládu přendejte na servírovací talíř, poprašte trochou moučkového cukru a podávejte s macerovanými jahodami.
Máme pro vás i 10 nejlepších receptů na kokosové pusinky! Vychutnejte si každé sousto.