Neholdujete příliš kynutému těstu nebo se jeho přípravě z nějakého důvodu vyhýbáte? Pak třeba vyzkoušejte tuto variantu z nekynutého těsta.
Ingredience
- 6 bílků
- 350 g moučkového cukru
- 2 lžičky vinného octa
- 25 g kukuřičné mouky
Ingredience na náplň
- 6 žloutků
- 350 g moučkového cukru
- Šťáva ze 4 citronů
- 225 g másla
- 450 ml smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
- Z bílků si vyšlehejte sníh, dokud nebude dostatečně tuhý a postupně pomalu přisypávejte a všlehejte cukr. Sníh by měl být tuhý a lesklý.
- Ocet a kukuřičnou mouku smíchejte v hrníčku do hladka a přimíchejte do sněhu.
- Polovinu připravené směsi na pusinky rozložte na plech, abyste z nich vytvořili kruh.
- Ze zbytku směsi utvořte cukrářskou trubičkou vršek pusinek, které umístíte rovnoměrně okolo kruhu.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 1,5 – 2 hodiny, dokud pusinky nebudou zcela tuhé a půjdou jednoduše sloupnout z pečicího papíru.
- Mezitím si připravte náplň – v misce nad hrncem s vařící vodou si rozpusťte žloutky, cukr a citronovou šťávu, postupně přidávejte máslo. Po zchladnutí přidejte našlehanou smetanu.
- Touto směsí pomažeme upečený a zchladlý pusinkový kruh, který následně pokryjeme upečenými pusinkami – viz foto.
- Dozdobíme citronovou kůrou a čokoládovými vajíčky.
Zachutnal vám pletenec? Ochutnejte také tradiční velikonoční jidáše, které můžete upéct podle našich receptů.