Tyto plněné kokosky jsou lepší než z kde jaké cukrárny! Jsou inspirované tradiční francouzskou pochoutkou, makronkami. Ale na rozdíl od těch francouzských je tento recept je mnohem jednodušší a jeho chuť je identická!
Co budeme potřebovat
Na pusinky
- 100 g drceného kokosu
- 200 g moučkového cukru
- 4 bílky
Na náplň
- 200 g nízkotučného smetanového sýru
- 2½ lžičky moučkového cukru
- Lžička
- Čerstvý zázvor asi 5 cm (opravdu jemně nakrájený na kostičky)
- Lžíce zázvorového sirupu
- 8 středně velkých jahod (nakrájených na plátky)
Postup
- Na pusinky si předehřejeme troubu na 110 stupňů
- Dva velké plechy vyložíme pečicím papírem a dáme je stranou
- Na střední teplotu si rozpálíme nepřilnavou pánev
- Přidáme kokos a pár minut ho opékáme, dokud nebude zlatohnědý a opečený
- Přendáme ho do mísy a dáme stranou
- Pomocí ručního mixéru si v míse začneme šlehat cukr s jedním bílkem po dobu asi 30 vteřin
- Přidáme druhý bílek a šleháme ještě asi dvě minuty
- Když směs začne pěkně houstnout, přidáme jeden po druhém zbývající bílky
- Bílky šleháme, dokud nám nevznikne hustý a lesklý sníh
- Nakonec jemně vmícháme kokos, dokud se vše dobře nespojí
- Pomocí lžíce naplníme směsí cukrářský zdobící
- Pomocí sáčku na plechu vytvoříme asi 48 sněhových pusinek
- Vložíme je do předehřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu 30 minut
- Kokosky by měly být zvenku křupavé, ale uvnitř stále trochu měkké
- Když jsou upečené, vyndáme je z trouby a necháme je vychladnout.
- Mezitím si připravíme zázvorovou náplň
- Všechny ingredience, kromě jahod, důkladně smícháme v misce a pomocí lžíce nalijeme směs do cukrářského sáčku
- Pytlík se směsí vložíme do lednice, dokud nebude potřeba
- Jakmile kokosky úplně vychladnou, pomocí cukrářského sáčku na zdobení, vytvoříme na hladké části malou kuličku zázvorové náplně
- Na jednu část položíme plátek jahody a poté ji zkompletujeme s druhou kokoskou
- Postup opakujeme, dokud nám nedojdou pusinky
- Ihned podáváme
Těsto na kokosové pusinky by mělo být tak tuhé, že když otočíte misku dnem vzhůru, sníh se ani nehne.
Bílkových pusinek musí být sudý počet, jinak všechny nezkompletujete!
Kokosky vydrží čerstvé ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny při pokojové teplotě nebo 5 dní v lednici.
Sladká mrkev je skvělou ingrediencí i do dortů. Upečte si skvělý mrkvový dort s krémem z mascarpone a neuvěříte svých chuťovým buňkám!