Nasládlá batátová kaše s čedarem, čerstvou pažitkou a orestovanými lístky šalvěje je perfektní přílohou ke slavnostnímu pokrmu. Jelikož jsou batáty sladké samy o sobě, ostatní ingredience jim dodají ten správný šmrnc.
Co budete potřebovat
- 500 g batátů
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžička čerstvé pažitky, nasekané nadrobno
- 4-6 čerstvých lístků šalvěje
- 1 lžička oleje nebo másla
- 3 lžíce strouhaného čedaru
Postup
- Batáty oloupejte a nakrájejte na cca 2,5 cm kousky.
- Vložte nakrájené batáty do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby nad brambory bylo asi 2,5 cm vody navíc.
- Přidejte ½ lžičky soli.
- Přiveďte k varu a poté odkryté vařte na středním plameni, dokud batáty nezměknou, cca 10 minut.
- Batáty sceďte a vraťte do hrnce.
- Rozmačkejte je na požadovanou konzistenci.
- V pánvi na vysoké teplotě rozehřejte olej, máslo nebo slaninu.
- Smažte listy šalvěje po dobu 30 sekund, nebo dokud nebudou zkroucené a křupavé.
- Trochu je osušte papírovou utěrkou.
- K batátům přidejte pepř, nastrouhaný čedar, nasekanou pažitku a česnek a promíchejte.
- Ochutnejte a uvidíte, zda chcete přidat více soli nebo koření. Navrch dejte osmažené lístky šalvěje a více čerstvé pažitky.
- Užijte si to!