Lehce nasládlý celer se v tomto receptu skvěle doplňuje s voňavým pečeným česnekem. Je to úžasná vegetariánská příloha, která je dokonalou alternativou ke klasické bramborové kaši. Přesvědčte se sami!
Ingredience
- 2 hlavičky česneku
- 1 kg celeru, oloupaného
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce crème fraîche
- 2 lžíce nasekané listové petrželky
Postup
- Troubu plynovou troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
- Česnek položte na velký plát alobalu a pokapejte trochou olivového oleje.
- Alobal pevně uzavřete a pečte 1 hodinu.
- Otevřete alobal a nechte česnek trochu vychladnout, pak ho rozkrojte napůl a vymačkejte dužinu.
- Slupky vyhoďte.
- Celer oloupejte, nakrájejte na malé kousky a vložte do hrnce se studenou osolenou vodou.
- Přikryjte, přiveďte k varu a vařte asi 30 minut, dokud se neuvaří.
- Dobře sceďte a poté vraťte na rozpálený hrnec, abyste vysušili případnou tekutinu.
- To je důležité, protože jinak bude směs příliš tekutá.
- Ujistěte se, že vařený celer je zcela suchý.
- Dejte ho do kuchyňského robota s česnekovou dužinou, olivovým olejem, solí a crème fraîche.
- Rozmixujte do hladkého pyré a podávejte horké, ozdobené nasekanou petrželkou.
Inspirujte se i našimi recepty na bramborové řízky alias netradiční avšak výtečný pokrm!