Tento bohatý a vydatný recept na ragú alla Toscana z divokého masa, jak už název napovídá, pochází z Toskánska. Zkuste ho a uvidíte, jak se vám bude rozplývat na jazyku.
Co budeme potřebovat
- 500 g divočáka
Na marinádu
- 1 cibule oloupaná a rozpůlená
- 1 mrkev omytá a nakrájená na velké kousky
- 1 řapíkatý celer nakrájený na velké kousky
- 2-3 bobkové listy
- 2 lžičky jalovcových bobulí
- 2 stroužky česneku oloupané
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 l červeného vína
- mletý černý pepř
Na ragú
- 500 g loupaných rajčat
- 1 cibule oloupaná a nakrájená nadrobno
- 1 mrkev omytá a nakrájená nadrobno
- 1 řapíkatý celer omytý a nakrájený nadrobno
- 2 bobkové listy
- 2 stroužky česneku oloupané
- 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 sklenice červeného vína
- černý pepř podle chuti
Postup
- Kančí maso omyjeme, nakrájíme na kousky a dáme do velké mísy.
- Přidejte cibuli, mrkev a celer, 2 oloupané stroužky česneku, bobkové listy, bobule jalovce, rozmarýn a trochu černého pepře.
- Podlijeme červeným vínem a promícháme.
- Nádobu zakryjte igelitem nebo víkem a nechte 12-24 hodin odležet v lednici.
- Po uplynutí potřebné doby maso sceďte a vyjměte zeleninu a bylinky. Pokud chcete, můžete maso nakrájet na menší kousky.
- Na ragú ve velké pánvi rozehřejte extra panenský olivový olej a mírně orestujte česnek, mrkev, celer a cibuli a přidejte bobkové listy.
- Přidáme maso z divočáka a opečeme ze všech stran.
- Přidejte červené víno a nechte odpařit alkohol.
- Snižte teplotu a vařte asi 10 minut.
- Přidejte loupaná rajčata a špetku soli a pepře a vařte s teplotou na minimum asi 1,5-2 hodiny. Občas promíchejte a přidejte trochu hovězího vývaru nebo vody, pokud se vám omáčka zdá suchá.
- Ihned podávejte. Italové k tomuto receptu na ragú běžně podávají široké těstoviny pappardelle.