Každé jídlo, které si člověk doma připraví chutná úplně jinak než to kupované. Je mnohem lahodnější, chutnější, a hlavně máte přehled, co jste do daného pokrmu vlastně dali.
Ingredience:
- 1 a 1/2 kg středně velkých keříkových rajčat
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky balzamikového octa
- 1/4 lžičky třtinového cukru
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky vloček červeného pepře
- 1 větvička čerstvé bazalky
Postup:
- Rajčata přepůlíme a zbavíme je zrníček. Vyndáme si velkou mísu, umístíme do ní struhadlo, na kterém nastrouháme dužinu rajčat.
- Slupky zahodíme a nachystáme si středně velký hrnec, do kterého dáme nahřát olivový olej při nízké teplotě.
- Přihodíme najemno nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, sůl a mletý černý pepř. Restujeme po dobu 3 minut.
- Poté přihodíme rajčata, rajčatový protlak, balzamikový ocet, třtinový cukr, oregano, vločky červeného pepře a bazalkovou větvičku.
- Zakryjeme pokličkou a při nízké teplotě vaříme 30 minut. V průběhu vaření občas promícháme.
- Nakonec odstraníme bazalkovou větvičku a můžeme ještě podle chuti dochutit solí a pepřem.