Nám známý retro rajčatovo-hermelínový salát, tak trochu v novém kabátu. Rajčatový salát, je již zajetou tradicí v našich kuchyních. Zkuste ho, ale tak trochu jinak. Novátorsky!
Co budeme potřebovat
- 8 velkých cherry rajčat
- 2 keříková rajčata
- 60 ml olivového oleje
- 1 lžička tymiánu
- špetka cukru
- sůl
- 1 stroužek česneku
- 125 ml zeleninového vývaru
- 150 g hermelínu
- listy bazalky
- dva velké krajíce chleba, nebo 2 housky/bagetky
Postup
- Předehřejte troubu na 150°C.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu.
- Do velké mísy si připravíme ledovou vodu.
- Nožem do keříkových rajčat nařízneme X.
- Rajčata blanšírujeme ve vařící vodě, dokud se slupky nezačnou odlupovat, a to přibližně 30 vteřin.
- Poté rajčata přendáme do ledové vody, aby vychladla.
- Když jsou rajčata vychlazená, oloupeme je.
- Oloupaná rajčata dáme na plech s pečícím papírem.
- Pokapeme je olejem, posypeme tymiánem, cukrem a solí.
- Rajčata umístíme do trouby a pečeme je přibližně hodinu.
- Rajčata musí být měkká, ale ne scvrklá.
- Necháme je vychladnout.
- Na pánvi si mezitím rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje.
- Přidáme pečivo a opékáme dozlatova ze všech stran.
- Z pánve přendáme pečivo na talíř a potřeme česnekem.
- Pečivo nakrájíme na velikost krutonů.
- V hrnci si ohřejeme vývar.
- Hermelín vložíme do mixéru, přidáme vývar a rozmixujeme dohladka.
- Na talíři podáváme teplé sýrové fondue, navrchu s pečenými rajčaty a cherry rajčaty, posypané krutony.