Skvost české národní kuchyně!
Jídlo, které milujeme už od dětství.
Načerpejte inspiraci v našich receptech na rajskou omáčku.
Na výběr máte z několika variant. Jak vám chutná nejvíce?
Naše recepty
TIP: Máte rádi kapustu, nebo hledáte způsob, jak ji více zařadit do svého jídleníčku? Zkuste recepty na kapustové placičky.
Jak připravit jíšku?
Jíška, neboli zásmažka se rozlišuje na 2 základní typy: světlá a tmavá. Liší se dobou přípravy i použitím.
Světlá jíška se dává do polévek, bešamelu a světlých omáček. Je velmi silná a pokrm zahustí nejlépe.
Tmavá jíška se hodí především do guláše, do šťáv k masům a do tmavých omáček.
Ingredience
- 1 PL hladké mouky
- 1 PL másla (sádla, rostlinného tuku)
Postup
- Na malém plameni pozvolna rozehřejte máslo
- Přisypte mouku a promíchejte
- Za stálého míchání, aby se jíška nepřipálila, nechte hmotu pěnit
- Po minutě máte hotvou světlou jíšku
- Pokud chcete připravit tmavou jíšku pokračujte dál v míchání
- Dávejte pozor aby se jíška nepřichytila a nespálila
- Po 2-3 minutách se barva změní na zlatavou a je hotovo