Staročeská rajská omáčka

Staročeská rajská omáčka
Příprava: 15 minut Vaření: 120 minut Počet porcí: 6
Doba přípravy: 135 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 2 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 2 cibule
  • 25 dkg rajského protlaku
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 1,5 l hovězího vývaru (i z kostky)
  • sůl
  • kousek celé skořice nebo 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 hřebíček
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček celého pepře
  • špetka tymiánu
  • cukr
  • ocet.

Jíška

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky.

Postup receptu

  1. Ve větším kastrolu orestujeme na tuku nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme všechno koření, které také zasmahneme
  2. Pak teprve přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji a přidáme 2 rovné lžíce krystalového cukru, který necháme zkaramelizovat
  3. Nakonec přidáme rajský protlak a ten restujeme za stálého míchání asi 10 minut, až je tmavě červený
  4. Omáčku pak bude mít pěknou barvu
  5. Zalijeme vývarem a krátce povaříme
  6. Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou a 20 minut mírným varem prováříme za občasného zamíchání
  7. Omáčku přecedíme a dochutíme podle potřeby solí a cukrem, případně i octem
  8. Do omáčky vložíme maso a necháme ho prohřát
  9. Pokud vaříme omáčku s plněnými paprikami, vkládáme je do omáčky současně s vývarem
  10. Stejně postupujeme i s masem, ale dobu varu musíme přiměřeně prodloužit
  11. Příloha: knedlíky, těstoviny, rýže
  12. Pozn: Omáčka se zdá pracná, ale takhle by se skutečně měla vařit, aby byla jako od babičky

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.