Tento bramborový guláš má vydatnou a bohatě kořeněnou chuť. Výživný veganský pokrm potěší každého a v jakoukoliv roční dobu.
Ingredience:
- 5 velkých škrobových brambor
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce oleje (extra panenský olivový, slunečnicový)
- 1 a 1/2 lžičky kmínu
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 3 lžíce octa
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička cukru
- 3 a 1/2 hrnku vody
- 3 bobkové listy
- 1 kostka bujonu
- Špetka mletého černého pepře
Na tofu:
- 1 hrnek uzeného tofu
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
Postup:
- Do hrnce dáme zahřát olivový olej, vhodíme do něj oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli. Smažíme do zlatohněda.
- Přihodíme očištění a najemno nasekaný česnek i kmín. Vaříme 1 minutu.
- Přisypeme papriku, promícháme a přilijeme ocet s trochou vody. Odlepíme vše, co se nalepilo na pánev a vaříme asi 3 minutky.
- Pak přidáme rajčatové pyré, majoránku i cukr. Zamícháme a necháme vařit 2 minuty.
- Dolijeme zbytek vody, vhodíme nakrájené brambory, bobkové listy a bujon.
- Osolíme, opepříme a přivedeme k varu na středním ohni. Vaříme zhruba 15 minut, až budou brambory vařené a získají jemnou strukturu.
- Zatímco se bude guláš vařit, nakrájíme na proužky uzené tofu.
- V pánvi zahřejeme olej, vložíme nakrájené tofu a smažíme do zlatohnědého odstínu.
- Přilijeme sójovou omáčku a důkladně mícháme, aby se dostala na všechny kousky tofu.
- Musíme dát pozor, aby se nám to nepřipálilo. V případě potřeby přilijeme trošku vody.
- Podle chuti ještě můžeme přisolit, ale většinou to není potřeba, takže jen opepříme.
- Hotový guláš rozdělíme do misky, přidáme osmažené tofu a k tomu přidáme plátek tmavého chleba.