Tato rakouská varianta bramborového salátu je lehčí než ta, kterou známe, a je ochucena cibulí, octem a hořčicí. Lahůdka!
INGREDIENCE
- 1 kg brambor, oloupaných, nakrájených na čtvrtky a poté na plátky o tloušťce asi 1 cm (slupky si dejte stranou)
- sůl dle chuti
- 3 lžíce bílého vinného octa plus další podle chuti
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3/4 šálku nasekané červené cibule
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 2 lžičky cukru
- čerstvě mletý bílý nebo černý pepř
POSTUP
- Nakrájené brambory vložte do velkého hrnce a podlijte vodou.
- Osolte.
- Bramborové slupky vložte do jemného síta a položte na vršek hrnce.
- Přidejte tolik vody, aby byly ponořené i bramborové slupky.
- Přiveďte k varu na vysoké teplotě a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.
- Brambory sceďte a přendejte na pečicí papír s okrajem.
- Ihned postříkejte 2 lžícemi octa a nechte vychladnout.
- Až vychladnou, přendejte je do velké mísy.
- Přidejte zbývající ocet, olivový olej, hořčici, červenou cibuli, pažitku, kuřecí vývar a cukr.
- Gumovou stěrkou nebo vařečkou směs nahrubo promíchejte.
- Dochuťte podle chuti ještě solí a bílým nebo černým pepřem.
- Nechte odpočívat alespoň 30 minut a až přes noc. (Pokud necháváte odpočívat déle než 4 hodiny, přikryjte misku a přendejte do chladničky.)
- Znovu důkladně promíchejte, aby zálivka zhoustla.
- Pokud je zálivka příliš hustá, nařeďte salát trochou vody nebo kuřecího vývaru a znovu okořeňte.
- Podávejte studené nebo při pokojové teplotě.