V případě této bábovky z hrnku hovoříme o tradičním rakouském dortu či moučníku, který se peče v klasické formě na bábovku. Je úžasně lahodný, vláčný a jemný.
Ingredience:
- máslo na vymazání formy
- 2 hrsti nasekaných mandlí
- 1 hrnek změklého másla
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- nastrouhanou kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 1/2 hrnku crème fraîche
- 1 vaničku tvarohu
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1,5 hrnku čerstvých jahod nakrájených na kostičky
- cukr moučka na posyp
Postup:
- Musíme si nejdřív předehřát troubu na 170°C.
- Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme nasekanými mandlemi.
- Dáme ji do chladu, ideálně rovnou do mrazničky.
- Do velké mísy dáme máslo, cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr a vyšleháme do pěny.
- Přidáme tvaroh, vejce i crème fraîche a vše důkladně promícháme.
- Nakonec smícháme mouku s práškem do pečiva i solí a přisypeme do směsi.
- Přihodíme jahody a vše pečlivě zamícháme.
- Přendáme do formy na bábovku a uhladíme.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 45 minut.
- Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je bábovka dobře propečená ve střední části.
- Vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočívat ve formě.
- Poté bábovku vyklopíme a necháme úplně vychladnout.
- Poprášíme cukrem a podáváme.
- Při pokojové teplotě vydrží cca 2 dny, v lednici až 4 dny.