Mysleli jste si, že hlavním jídlem japonské kuchyně je sushi?
Není tomu tak. Proto vám přinášíme recepty na ramen, silnou a bohatou polévku, která patří k tradičním jídlům Japonska.
Co do tohoto jídla patří?
Variant existuje mnoho, ale základem je poctivý vývar, maso, pikantní dochucovadla a spousta zeleniny.
Pokud chcete vyzkoušet recept z druhé strany světa, inspirujte se našimi tipy.
Naše recepty
Proč je tato polévka tak tradiční?
Jestliže byste někdy pátrali po opravdu tradičním japonském jídle, bude to ramen. Silný vývar s masem, pikantním kořením a kopou zeleniny dnes patří mezi základ japonské kuchyně a narazíte tam na něj na každém rohu.
Tradice však nesahá příliš daleko. Polévka se začala vařit zhruba před sto lety, její původ je dokonce podle některých pramenů v Číně. Odtud ji do Japonska přivedli obchodníci a tradice je dnes v Japonsku natolik silná, že má ramen dokonce své muzeum v Yokohamě.
Existuje mnoho verzí a spíš jako polévka je ramen vnímán jako hlavní jídlo. Recepty se dělí z generace na generaci, ale v základu se jedná o silný vývar s různými druhy masa, čerstvou zeleninou, vejci a nudlemi.
Právě nudle mohou být hlavním rozlišením, podle něhož se toto jídlo dělí – ramen udon a ramen soba. Nudle udon jsou širší bílé těstoviny z pšenice, zatímco nudle soba jsou tenké, tmavší a vyrobeny bývají z pohanky nebo žita. Co se týče našich receptů, je jen na vás, jaké z nich do vývaru použijete.
Často také v souvislosti s recepty na tuto asijskou specialitu narazíte na pojem miso. Jedná se o jednu z oblíbených ingrediencí. Miso je speciální pasta ze sóji, která se vytváří z uvařených sojových bobů smíchaných s mořskou solí a kulturou z houby kódži. To vše se nechává několik měsíců kvasit, mnohdy i několik let.
Japonský pokrm se tradičně jí hůlkami, ale jak si ho vychutnáte vy, necháme už na vás.