Mysleli jste si, že hlavním jídlem japonské kuchyně je sushi?
Není tomu tak. Proto vám přinášíme recepty na ramen, silnou a bohatou polévku, která patří k tradičním jídlům Japonska.
Co do tohoto jídla patří?
Variant existuje mnoho, ale základem je poctivý vývar, maso, pikantní dochucovadla a spousta zeleniny.
Pokud chcete vyzkoušet recept z druhé strany světa, inspirujte se našimi tipy.
Naše recepty
Proč je tato polévka tak tradiční?
Jestliže byste někdy pátrali po opravdu tradičním japonském jídle, bude to ramen. Silný vývar s masem, pikantním kořením a kopou zeleniny dnes patří mezi základ japonské kuchyně a narazíte tam na něj na každém rohu.
Tradice však nesahá příliš daleko. Polévka se začala vařit zhruba před sto lety, její původ je dokonce podle některých pramenů v Číně. Odtud ji do Japonska přivedli obchodníci a tradice je dnes v Japonsku natolik silná, že má ramen dokonce své muzeum v Yokohamě.
Existuje mnoho verzí a spíš jako polévka je ramen vnímán jako hlavní jídlo. Recepty se dělí z generace na generaci, ale v základu se jedná o silný vývar s různými druhy masa, čerstvou zeleninou, vejci a nudlemi.
Právě nudle mohou být hlavním rozlišením, podle něhož se toto jídlo dělí – ramen udon a ramen soba. Nudle udon jsou širší bílé těstoviny z pšenice, zatímco nudle soba jsou tenké, tmavší a vyrobeny bývají z pohanky nebo žita. Co se týče našich receptů, je jen na vás, jaké z nich do vývaru použijete.
Často také v souvislosti s recepty na tuto asijskou specialitu narazíte na pojem miso. Jedná se o jednu z oblíbených ingrediencí. Miso je speciální pasta ze sóji, která se vytváří z uvařených sojových bobů smíchaných s mořskou solí a kulturou z houby kódži. To vše se nechává několik měsíců kvasit, mnohdy i několik let.
Japonský pokrm se tradičně jí hůlkami, ale jak si ho vychutnáte vy, necháme už na vás.

Pánve
Vakuovače
SodaStream
Digestoře
Kávovary
Domácí pekárny
Sušičky ovoce
Malé kuchyňské spotřebiče
Hrnce
Trouby & varné desky
Elektrické krby
Mobilní klimatizace
Ochlazovače vzduchu
Drtiče odpadu
Elektrické fritézy
Odšťavňovače
Katalog ingrediencí
Bylinky
Koření
Plodiny
Sýry
Houby
Seznam éček