Jaké další má vlastně řapíkatý celer využití v kuchyni? Pokud se váš repertoár večeří nebo snídaní zdá být chudý, posilněte jej tímto lahodným receptem. Její využití se nevylučuje ani v podobě svačinky.
Ingredience:
- 4 řapíkaté celery
- 5 lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek vařené cizrny (nebo sterilované)
- ⅓ hrnku tahini (sezamová pasta)
- 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup:
- Celery si umyjte, osušte, nakrájejte asi na 1 cm dlouhé plátky a dejte na pečicí plech spolu se stroužky česneku.
- Potřete je 2 lžícemi olivového oleje.
- Dejte péct na 175°C po dobu 45 minut.
- Cizrnu si uvařte dle návodu, pokud máte sterilovanou, dejte ji rozmixovat (bez šťávy) do mixéru.
- Poté přidejte ještě horký celer a ostatní zeleninu, rozmixujte.
- Přidejte tahini, citronovou nebo limetkovou šťávu, sůl a mixujte asi 3-4 minuty do hladka.
- Jakmile je hotovo, můžete hotový hummus přemístit do misky, vmíchat 3 lžíce olivového oleje a nasekanou petrželku.