Je libo něco odlehčeného k obědu, večeři nebo jako přílohu?
Vyzkoušejte některý z receptů na francouzský guláš ratatouille, který jistě zmizí z talířů, než řeknete švec.
Představíme si zeleninové, se žampiony ale i s kuřecím masem.
Naše recepty
Lilek a cuketa = zdroj prospěšných látek
Lilek je jednoletá rostlina příbuzná s bramborou a rajčetem. Je mimo jiné zdrojem sodíku a kyseliny listové (tedy vitaminu B9), také pomáhá předcházet vzniku volných radikálů v těle.
Co je velmi zajímavé, že obsahuje více nikotinu oproti jiným jedlým rostlinám. Nemusíte se však obávat závislosti, protože je v něm zanedbatelné množství ve srovnání s množstvím nikotinu, které přijímáte pasivním kouřením.
Také cuketa je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny. Obsahuje totiž množství provitaminu A, který proniká hluboko, až k jádrům buněk a tím ovlivňuje celkové zdraví a dodává energii. Mimo hořčíku, vápníku, železa, draslíku a fosforu je zdrojem vlákniny.
Cuketa je opravdu zdravou potravinou, čemuž nasvědčuje fakt, že skvěle detoxikuje organismus. Kromě toho, že umí tělo vyčistit od toxinů, je díky obsahu vody málo kalorická, tedy vhodná při snižování hmotnosti a redukčních dietách.
Pro další zeleninová jídla se inspirujte těmito 4 recepty na zdravou a chutnou zeleninu. Třeba jako přílohu.