Vařte jako pravý Ital! Připravte si nejlepší ravioli, díky nově nabytým informacím z našeho článku

Jestli jste stejný milovník těstovin jako já, ale nikde nemůžete sehnat kvalitní těstoviny, mám pro vás řešení v podobě obsáhlého článku o přípravě, zpracování a servírování raviol!

Naučte se připravit si to nejlepší a nejtenčí těsto, které podle našich nápadů naplníte tou nelepší nádivkou a poté je uvaříte perfektně al-dente!

Po přečtení článku budete těstoviny vařit jako pravý Ital a už si je nikdy v obchodě nekoupíte.

Co jsou ravioli?

Ravioli jsou pokrm skládající se z vnitřní náplně obalené tenkou skořápkou z těstoviny. Těstoviny jsou obvykle čtvercové, ale mohou mít i jiné tvary, včetně kulatých a polokulatých. Mohou být domácí nebo komerčně vyráběné.

Bez ohledu na tvar (agnolotti, anolini nebo tortellini) jsou ravioli nezbytnou součástí italské kulinářské tradice, a to natolik, že každý region má svůj vlastní recept.

Když jsou vyrobeny z něčeho jiného než masové náplně, jsou považovány za „libové“ potraviny, které mohou praktikující katolíci jíst v pátek během půstu.

Ravioli podávané ve vývaru mohou být také pokrmem pro zvláštní příležitosti, jako je vánoční večeře.

Mezi běžné náplně ravioli patří:
Sýr
Maso
Plody moře
Zelenina

Plát tenkého těsta, ze kterého vykrajujeme těstoviny.
Zdroj: flowersinthesalad.com

Trocha historie

Slovo „ravioli“ pochází z italského slova riavvolgere, což znamená „zabalit“. Panuje obecné přesvědčení, že ravioli pocházejí z Itálie, ve skutečnosti není známo, kde bylo toto jídlo poprvé uvařeno. Nejstarší zmínky pocházejí ze 14. století v Anglii od kuchařů, kteří vařili pro krále Richarda II. Ve své originální podobě se ravioli podávají ve vývaru. Ravioli vařené s rajčatovou omáčkou se poprvé servírují v 16. století.

Jak se ravioli vyrábí?

Ravioli jsou součástí italské tradice, zejména v severní Itálii. Těsto se ručně vyválí do velmi tenkého, téměř průhledného plátu, válečkem nebo pomocí stroje na těstoviny, a poté se plní. Ať už se náplň připravuje z masa, zeleniny, sýrů nebo ryb, ravioli lze podávat samotné s lehkými omáčkami na bázi másla a šalvěje, rajčaty, sýrem nebo smetanou nebo v bohatém masovém vývaru.

Ingredience

  • 400 g mouky
  • 4 velká vejce

Výroba těsta

  • Jednou z nejlepších věcí na výrobě čerstvých raviol a těstovin je to, že vyžaduje minimum přísad. K vytvoření těsta potřebujete jen mouku, čerstvá vejce a čas.
  • Začněte tím, že na dřevěném prkénku uděláte hromadu u mouky. Udělejte uprostřed jamku, abyste vytvořili důlek
  • Vejce rozklepněte do středu a vidličkou začněte šlehat, aby se mouka a vejce spojily, přičemž postupně přidávejte další a další mouku z okrajů důlku, dokud vám nezůstane hustá, mazlavá pasta
Postup na výrobu těsta na ravioli.
Zdroj: insidetherustickitchen.com
  • Rukama začněte těsto hníst a hněťte alespoň 10 minut. Vytvoříme těsto, které bude mít pevnou, elastickou texturu a hladkou konzistenci
  • Dobrým způsobem, jak zkontrolovat, zda jste těsto dobře propracovali, je přitlačit prst do středu. Když prst zvednete, těsto by mělo vyskočit zpět do svého původního tvaru.
  • Těsto zabalte do utěrky nebo potravinářské fólie a nechte ho asi 20–30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Jak postupovat při výrobě těsta na těstoviny.
Zdroj: insidetherustickitchen.com

Tipy na výrobu raviol

  • Těsto na ravioli musí být vyválené na velmi tenké pláty.
  • Je třeba pracovat rychle, aby křehké těsto před vařením nevyschlo.
  • Pomocí formy si narýsujeme do těsta tvar raviol.
  • Náplň se poté přidá do vyznačených míst. Po přidání náplně se navrch položí další tenký plát těsta.
  • Dále je důležité vyhladit všechny vzduchové bubliny a utěsnit okraje náplně a zároveň je neutěsnit příliš těsně, protože pára by způsobila roztažení raviol a roztržení.
  • Posledním krokem je vzít vykrajovátka na ravioli, abyste vytvořili ozdobné okraje těstovin, opatrně je oddělili, poté je buď posypte moukou, aby se nelepily, a uložte je, nebo ihned uvařte.
Jak vykrojit ravioli pomocí formičky.
Zdroj: insidetherustickitchen.com
Jakým způsobem si vykrojit ravioli.
Zdroj: insidetherustickitchen.com

I když některé z receptů, se kterými jste se mohli setkat, doporučují těsto chladit, nedoporučujeme to. Proč? Srážení vody v chladném prostředí lednice způsobí příliš vlhké těsto. Zatímco trocha vlhkosti je dobrá, příliš mnoho zkomplikuje průchod strojem na těstoviny.

Video návod: Jak uvařit ravioli

Turn shop bought Ravioli into something AMAZING!
Zdroj: Kitchen Sanctuary

Čím ravioli plnit?

Houbové ravioliRavioli těstoviny plněné lahodnou máslovou portobello a sýrovou náplní podávané s omáčkou z přepuštěného másla a strouhaným parmazánem.
Ravioli plněné sladkými bramborami

Ravioli plněné sladkými bramborami se podávají přepuštěným máslem a omáčkou s pekanovými ořechy.
Ravioli z pečené máslové tykve

Klasickou náplní ravioli jsou opražené oříšky, které se podávají se šalvějovou máslovou omáčkou.
Ravvioli se špenátem a ricottouDalší klasická náplň je ze špenátu a ricotty v kombinaci s omáčkou z přepáleného šalvějového másla.
Ravioli s kozím sýremBohatost kozího sýra vytváří neuvěřitelnou náplň do raviol s pomerančem a fenyklem jsou lahodným těstovinovým pokrmem.
Artyčokové ravioliRavioli s artyčoky, pecorinem a tymiánem zní jako skvělá volba. Artyčoky jsou skvělou ingrediencí, kterou lze použít jako náplň do raviol, a chutnají fantasticky, když jsou spárovány s omáčkou pecorino.
Masové ravioli v rajčatové omáčceTato super snadná masová náplň do raviol se vyrábí z cibule, mletého vepřového masa, mletého hovězího masa, bílého vína, vejce, strouhanky a petrželky. Skvěle se hodí k domácí rajčatové omáčce.
Ravioli s krevetami a pórkemLahodné krevety a ravioli podávané s bisque omáčkou.
Ravioli se slaninou a mozzarellouSlanina a mozzarella je kombinace, která tento těstovinový pokrmu činí tento recept na ravioli jedním z nejlepších. Podává se ve smetanově sýrové omáčce a se strouhaným parmazánem.
Příprava dýňové náplně do těstovin.
Zdroj: courtneymade.com

S čím ravioli podávat?

Omáčka z čerstvých rajčat
Použijte vyzrálá rajčata k přípravě svěží omáčku, která se skvěle hodí k raviolám plněnými masem. Vyzkoušejte jednu z těchto rajčatových omáček.
Česneková smetanová omáčka
Smetanová česneková omáčka pouze ze 6 ingrediencí! Smíchejte máslo, česnek, hladkou mouku, smetanu, nastrouhaný parmazán a čerstvou petrželku.
Zeleninová omáčka
Omáčka plná zahradní zeleniny je dokonalým doplňkem pro raviol plněných masem.
Pikantní omáčka Arrabbiata
Tato červená omáčka je vyrobená z jednoduchých surovin jako je česnek, sušené červené chilli, pálivá červená paprika a rajčata.
Sýrová omáčka
Sýrové omáčky na ravioli jsou báječné úplně všechny, najděte si takovou, která zakončí večeři stylově. Nejlepší sýrovou omáčku najdete v v našich receptech na omáčky.
Smetanová omáčka se špenátem
Tento recept na omáčku na těstoviny používá čerstvý špenát, česnek, kokosové mléko a hrst čerstvé bazalky.
Bílá smetanová chřestová omáčka
Ravioli plněné špenátem, sýrem a pancettou s bílou smetanovou omáčkou s chřestem je skvělá kombinace.
Citronovo máslová omáčka
Lehká, přesto neuvěřitelně chutná, citronová omáčka s limoncellem je perfektní k houbovým nebo humřím raviolám.
Houbová omáčka
Když ochutnáte ravioli s houbovou krémovou omáčkou už nikdy nebudete chtít své ravioli jinak! Uvařte si jí podle tohoto receptu na houbovou omáčku.
Perfektní krémová omáčka s houbami.
Houbová omáčkaZdroj: aberdeenskitchen.com

Můžou se ravioli připravit předem?

Pokud ravioli připravujete jen pár hodin předem, můžete je uložit na prkénko nebo talíř posypaný semolinovou moukou a přikryté čistou kuchyňskou utěrkou.

Pokud připravujete ravioli den nebo více předem, musíte je zmrazit. Chcete-li ravioli zmrazit, položte je na rovnou plochu a dejte je zmrazit. Jakmile jsou zmrazené, můžete je přendat do sáčku na zip. Tak se k sobě nebudou lepit.

Ravioli není třeba před vařením rozmrazovat, pokud to uděláte, pravděpodobně se všechny slepí. Jednoduše je zmrazené uvařte přímo v osolené vroucí vodě.

Jak ravioli skladovat?

Čerstvé domácí ravioli podléhají rychlé zkáze a v lednici vydrží maximálně 1-2 dny, než se náplň začne kazit.

Komerčně vyráběné plněné těstoviny vydrží v lednici 3-4 dny, pokud jsou skladovány ve vzduchotěsné nádobě.

Použité zdroje

HOW TO MAKE HOMEMADE RAVIOLI - THE ULTIMATE GUIDE, Emily, Inside rustic kitchen 09. 02. 2021
How To Make Fresh Ravioli, Andrew Jackson, Pasta Evangelist 14. 11. 2019
What to Cook This Week, SAM SIFTON, NY Cooking 30. 03. 2022
Ravioli Like A Pro: History, Fun Facts, And The Pubblico Ravioli Process, Pubblico Italian Eatery, Pubblico Italian Eatery 15. 10. 2021
Ravioli, La Cucina Italiana Team, La Cucina Italiana