Jestli jste stejný milovník těstovin jako já, ale nikde nemůžete sehnat kvalitní těstoviny, mám pro vás řešení v podobě obsáhlého článku o přípravě, zpracování a servírování raviol!
Naučte se připravit si to nejlepší a nejtenčí těsto, které podle našich nápadů naplníte tou nelepší nádivkou a poté je uvaříte perfektně al-dente!
Po přečtení článku budete těstoviny vařit jako pravý Ital a už si je nikdy v obchodě nekoupíte.
Co jsou ravioli?
Ravioli jsou pokrm skládající se z vnitřní náplně obalené tenkou skořápkou z těstoviny. Těstoviny jsou obvykle čtvercové, ale mohou mít i jiné tvary, včetně kulatých a polokulatých. Mohou být domácí nebo komerčně vyráběné.
Bez ohledu na tvar (agnolotti, anolini nebo tortellini) jsou ravioli nezbytnou součástí italské kulinářské tradice, a to natolik, že každý region má svůj vlastní recept.
Když jsou vyrobeny z něčeho jiného než masové náplně, jsou považovány za „libové“ potraviny, které mohou praktikující katolíci jíst v pátek během půstu.
Ravioli podávané ve vývaru mohou být také pokrmem pro zvláštní příležitosti, jako je vánoční večeře.
Mezi běžné náplně ravioli patří:
Sýr
Maso
Plody moře
Zelenina
Trocha historie
Slovo „ravioli“ pochází z italského slova riavvolgere, což znamená „zabalit“. Panuje obecné přesvědčení, že ravioli pocházejí z Itálie, ve skutečnosti není známo, kde bylo toto jídlo poprvé uvařeno. Nejstarší zmínky pocházejí ze 14. století v Anglii od kuchařů, kteří vařili pro krále Richarda II. Ve své originální podobě se ravioli podávají ve vývaru. Ravioli vařené s rajčatovou omáčkou se poprvé servírují v 16. století.
Jak se ravioli vyrábí?
Ravioli jsou součástí italské tradice, zejména v severní Itálii. Těsto se ručně vyválí do velmi tenkého, téměř průhledného plátu, válečkem nebo pomocí stroje na těstoviny, a poté se plní. Ať už se náplň připravuje z masa, zeleniny, sýrů nebo ryb, ravioli lze podávat samotné s lehkými omáčkami na bázi másla a šalvěje, rajčaty, sýrem nebo smetanou nebo v bohatém masovém vývaru.
Ingredience
- 400 g mouky
- 4 velká vejce
Výroba těsta
- Jednou z nejlepších věcí na výrobě čerstvých raviol a těstovin je to, že vyžaduje minimum přísad. K vytvoření těsta potřebujete jen mouku, čerstvá vejce a čas.
- Začněte tím, že na dřevěném prkénku uděláte hromadu u mouky. Udělejte uprostřed jamku, abyste vytvořili důlek
- Vejce rozklepněte do středu a vidličkou začněte šlehat, aby se mouka a vejce spojily, přičemž postupně přidávejte další a další mouku z okrajů důlku, dokud vám nezůstane hustá, mazlavá pasta
- Rukama začněte těsto hníst a hněťte alespoň 10 minut. Vytvoříme těsto, které bude mít pevnou, elastickou texturu a hladkou konzistenci
- Dobrým způsobem, jak zkontrolovat, zda jste těsto dobře propracovali, je přitlačit prst do středu. Když prst zvednete, těsto by mělo vyskočit zpět do svého původního tvaru.
- Těsto zabalte do utěrky nebo potravinářské fólie a nechte ho asi 20–30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Tipy na výrobu raviol
- Těsto na ravioli musí být vyválené na velmi tenké pláty.
- Je třeba pracovat rychle, aby křehké těsto před vařením nevyschlo.
- Pomocí formy si narýsujeme do těsta tvar raviol.
- Náplň se poté přidá do vyznačených míst. Po přidání náplně se navrch položí další tenký plát těsta.
- Dále je důležité vyhladit všechny vzduchové bubliny a utěsnit okraje náplně a zároveň je neutěsnit příliš těsně, protože pára by způsobila roztažení raviol a roztržení.
- Posledním krokem je vzít vykrajovátka na ravioli, abyste vytvořili ozdobné okraje těstovin, opatrně je oddělili, poté je buď posypte moukou, aby se nelepily, a uložte je, nebo ihned uvařte.
I když některé z receptů, se kterými jste se mohli setkat, doporučují těsto chladit, nedoporučujeme to. Proč? Srážení vody v chladném prostředí lednice způsobí příliš vlhké těsto. Zatímco trocha vlhkosti je dobrá, příliš mnoho zkomplikuje průchod strojem na těstoviny.
Video návod: Jak uvařit ravioli
Čím ravioli plnit?
Houbové ravioli | Ravioli těstoviny plněné lahodnou máslovou portobello a sýrovou náplní podávané s omáčkou z přepuštěného másla a strouhaným parmazánem. |
Ravioli plněné sladkými bramborami | Ravioli plněné sladkými bramborami se podávají přepuštěným máslem a omáčkou s pekanovými ořechy. |
Ravioli z pečené máslové tykve | Klasickou náplní ravioli jsou opražené oříšky, které se podávají se šalvějovou máslovou omáčkou. |
Ravvioli se špenátem a ricottou | Další klasická náplň je ze špenátu a ricotty v kombinaci s omáčkou z přepáleného šalvějového másla. |
Ravioli s kozím sýrem | Bohatost kozího sýra vytváří neuvěřitelnou náplň do raviol s pomerančem a fenyklem jsou lahodným těstovinovým pokrmem. |
Artyčokové ravioli | Ravioli s artyčoky, pecorinem a tymiánem zní jako skvělá volba. Artyčoky jsou skvělou ingrediencí, kterou lze použít jako náplň do raviol, a chutnají fantasticky, když jsou spárovány s omáčkou pecorino. |
Masové ravioli v rajčatové omáčce | Tato super snadná masová náplň do raviol se vyrábí z cibule, mletého vepřového masa, mletého hovězího masa, bílého vína, vejce, strouhanky a petrželky. Skvěle se hodí k domácí rajčatové omáčce. |
Ravioli s krevetami a pórkem | Lahodné krevety a ravioli podávané s bisque omáčkou. |
Ravioli se slaninou a mozzarellou | Slanina a mozzarella je kombinace, která tento těstovinový pokrmu činí tento recept na ravioli jedním z nejlepších. Podává se ve smetanově sýrové omáčce a se strouhaným parmazánem. |
S čím ravioli podávat?
Omáčka z čerstvých rajčat Použijte vyzrálá rajčata k přípravě svěží omáčku, která se skvěle hodí k raviolám plněnými masem. Vyzkoušejte jednu z těchto rajčatových omáček. |
Česneková smetanová omáčka Smetanová česneková omáčka pouze ze 6 ingrediencí! Smíchejte máslo, česnek, hladkou mouku, smetanu, nastrouhaný parmazán a čerstvou petrželku. |
Zeleninová omáčka Omáčka plná zahradní zeleniny je dokonalým doplňkem pro raviol plněných masem. |
Pikantní omáčka Arrabbiata Tato červená omáčka je vyrobená z jednoduchých surovin jako je česnek, sušené červené chilli, pálivá červená paprika a rajčata. |
Sýrová omáčka Sýrové omáčky na ravioli jsou báječné úplně všechny, najděte si takovou, která zakončí večeři stylově. Nejlepší sýrovou omáčku najdete v v našich receptech na omáčky. |
Smetanová omáčka se špenátem Tento recept na omáčku na těstoviny používá čerstvý špenát, česnek, kokosové mléko a hrst čerstvé bazalky. |
Bílá smetanová chřestová omáčka Ravioli plněné špenátem, sýrem a pancettou s bílou smetanovou omáčkou s chřestem je skvělá kombinace. |
Citronovo máslová omáčka Lehká, přesto neuvěřitelně chutná, citronová omáčka s limoncellem je perfektní k houbovým nebo humřím raviolám. |
Houbová omáčka Když ochutnáte ravioli s houbovou krémovou omáčkou už nikdy nebudete chtít své ravioli jinak! Uvařte si jí podle tohoto receptu na houbovou omáčku. |
Můžou se ravioli připravit předem?
Pokud ravioli připravujete jen pár hodin předem, můžete je uložit na prkénko nebo talíř posypaný semolinovou moukou a přikryté čistou kuchyňskou utěrkou.
Pokud připravujete ravioli den nebo více předem, musíte je zmrazit. Chcete-li ravioli zmrazit, položte je na rovnou plochu a dejte je zmrazit. Jakmile jsou zmrazené, můžete je přendat do sáčku na zip. Tak se k sobě nebudou lepit.
Ravioli není třeba před vařením rozmrazovat, pokud to uděláte, pravděpodobně se všechny slepí. Jednoduše je zmrazené uvařte přímo v osolené vroucí vodě.
Jak ravioli skladovat?
Čerstvé domácí ravioli podléhají rychlé zkáze a v lednici vydrží maximálně 1-2 dny, než se náplň začne kazit.
Komerčně vyráběné plněné těstoviny vydrží v lednici 3-4 dny, pokud jsou skladovány ve vzduchotěsné nádobě.