Tento moučník je vláčný, pokrytý čerstvou rebarborou, která se skvěle doplňuje s máslovou drobenkou. Vychutnejte si ho i vy!
Ingredience
Na drobenku:
- 260 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 300 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 170 g rozpuštěného másla
Na koláč:
- 260 g hladké mouky
- 70 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 1 čajová lžička soli
- 300 g třtinového cukru
- 170 g másla pokojové teploty
- 2 lžičky vanilky
- 4 velká vejce pokojové teploty
- 1 šálek podmáslí
- 4 šálky nakrájené čerstvé rebarbory
Postup
- Rozpusťte lžíci másla a potřete dno a boky formy o rozměrech 33 x 23 cm.
- Formu vyložte pečícím papírem tak, aby papír přesahoval strany formy a potřete ho zbylým máslem.
- Na drobenku rozpusťte na pánvi 12 polévkových lžic másla.
- V míse prošlehejte mouku, cukr, skořici, muškátový oříšek, prášek do pečiva a sůl.
- Do směsi mouky přidejte rozpuštěné máslo a lžičkou promíchejte, dokud nebude směs drobivá.
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Na koláč smíchejte hladkou mouku, celozrnnou mouku, sůl, prášek do pečiva a zázvor.
- Vyšlehejte dohromady.
- Dejte třtinový cukr, máslo a vanilku do mixéru a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná, 3-4 minuty.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, šlehejte po každém přidání, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte 1/3 směsi mouky a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se mouka nepřimíchá.
- Přidejte polovinu podmáslí, šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte polovinu zbývající mouky a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte zbývající podmáslí, šlehejte a poté přidejte zbývající mouku a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nespojí.
- Oškrábejte dno a boky mísy a míchejte na nízké rychlosti dalších 10–20 sekund, abyste se ujistili, že je vše dobře spojeno.
- Vložte těsto do formy a pomocí stěrky rovnoměrně těsto rozprostřete.
- Nakrájenou rebarboru rovnoměrně navrstvěte na horní část těsta tak, že nejprve rozetřete polovinu rebarbory na horní část těsta, poté rozetřete celou směs strouhanky a poté zbývající rebarboru.
- Vložte formu do trouby a pečte 40–45 minut.
- Teplota koláče ve středu by měla být asi 94°C.
- Vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout 30 minut.
- Pomocí pečícího papíru vyjměte koláč z formy.
- Před krájením a podáváním nechte koláč zcela vychladnout.
Vyzkoušejte naše recepty na vynikající jablkové řezy ve 4 podobách. Kterou si dáte?