Rebarborový koláč s tvarohem

Rebarborový koláč s tvarohem

Ostrá chuť rebarbory funguje naprosto báječně v máslovém tvarohu, ale i na teplých koláčcích, lívancích nebo palačinkách.

Co budeme potřebovat

Na rebarborový tvaroh

  • 350 g rebarbory
  • 200 g cukru
  • 4 žloutky
  • 50 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 4-5 lžic vody

Na koláčovou krustu

  • 110 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička soli
  • 140 g mouky
  • 1 lžíce studené vody

Postup

  • Na rebarborový tvaroh do hrnce přidejte nakrájenou rebarboru, 50 g cukru a vodu a vařte na střední teplotu  3-5 minut nebo dokud se nezačne rozpadat.
  • Rozmixujte jí ponorným mixérem nebo v mixéru do hladka, přidejte máslo a míchejte.
  • V míse na vodní lázni šlehejte cukr, žloutky, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a citronovou kůru, dokud se většina cukru nerozpustí.
  • Pomalu po lžících přidáváme uvařenou teplou rebarboru a dále šleháme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.
  • Sundejte z vodní lázně a sceďte.
  • Na koláčovou krustu si předehřejte si troubu na 200 °C.
  • Všechny ingredience kromě vody přidejte do kuchyňského robotu a promíchejte.
  • Pomalu přidávejte vodu, dokud se těsto nespojí.
  • Vzniklé těsto rozválejte mezi dvěma listy pečícího papíru na tloušťku asi 0,5 cm.
  • Dejte na 30 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku.
  • Vložte do formy na koláč a odřízněte okraje, které z formy přečnívají.
  • Doprostřed koláče umístěte alobal a přidejte sušené fazole a vložte do trouby.
  • Těsto pečte 5 minut, a poté snižte na 180° a pečte dalších 10 minut.
  • Odstraňte z koláčové krusty fazole a pečte dalších 10 minut.
  • Vyjměte a nechte krustu zcela vychladnout.
  • Přidejte tvaroh na studený koláč a dejte do lednice na 5 hodin nebo přes noc.

Z rebarbory se dá udělat i velmi zdravá šťáva plná antioxidantů, které bojují proti zánětům. K tomu, abyste získali tu nejčerstvější šťávu a zároveň neztratili ani gram vitamínů, potřebujete kvalitní odšťavňovač. Jaký si vybrat zjistíte, díky naší recenzi!

Kousek koláče s růžovým tvarohem a citronovou náplní.
Zdroj: zestfulkitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.