K tomuto receptu na rebarboru na sladko nepotřebujete váhu, jen váš oblíbený hrneček! Bez jakéhokoliv vážení vykouzlíte tento dokonalý jemný, nadýchaný a vláčný koláč!
Co budeme potřebovat
- 4 hrnky rebarbory
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 hrnky jahod
- 1 bílý jogurt
- hrnek cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 3 hrnky polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- strouhané mandličky na posyp
Postup
- Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva.
- Do směsi vmícháme olej a jogurt.
- Vyšleháme, výsledné těsto rozdělíme na 2 části.
- Řapíky rebarbory oloupeme, nakrájíme na přibližně 2 cm dlouhé špalíčky.
- Mladou rebarboru použijeme buď syrovou, nebo ji chvíli povaříme v oslazené vodě, necháme okapat, vychladnout a pak používáme.
- Starší rebarbora, kdy stonky již dřevnatí, se k použití nehodí.
- Rebarboru umixujeme s jahodami a cukrem a vznikne náplň, kterou pokryjeme první vrstvu těsta.
- Náplň přelijeme druhou polovinou těsta a posypeme mandličkami.
- Pečeme 35 minut při 180º C.
Doporučujeme doplňovat sladké recepty s rebarborou o mléčné výrobky, například ochuceným tvarohem či zakysanou smetanou.