Tento recept s rebarborou a drobenkou připomíná život na vesnici. Je tak jednoduchý a nadýchaný!
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 250 g hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- 85 g studeného másla
- 3 až 4 lžíce studené vody
Na náplň
- 250 g cukru
- 85 g hladké mouky
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky soli
- 1 250 g čerstvé rebarbory
Na drobenku
- 125 g hrubé mouky
- 85 g cukru
- 65 g másla
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Smíchejte mouku a sůl v misce, přidejte nakrájené máslo na kostičky a pomocí mixéru na pečivo nebo vidličkou míchejte, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku.
- Vidličkou vmíchejte dostatečné množství vody, dokud mouka nezvlhne.
- Vytvarujte těsto do koule a posléze ho rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na kruh.
- Vložte těsto do koláčové formy a pevně přitiskněte ke dnu a bokům.
- Ořízněte těsto, které přečnívá z formy, a dejte stranou.
- V míse smícháme všechny ingredience na náplň kromě rebarbory.
- Poté přidejte rebarboru a proházejte jí ve směsi, dokud nebude dobře pokrytá.
- Přidejte jí do připraveného těsta a dejte stranou.
- Smíchejte ingredience na drobenku a promněte, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku.
- Drobenku přidejte na rebarboru.
- Okraj těsta zakryjte páskou alobalu a pečte 50–60 minut, nebo dokud není drobenka zlatavě hnědá.
- V případě potřeby odstraňte alobal během posledních 10 minut pečení.
- Nakonec vyndejte a nechte koláč vychladnout.
Rebarbora nemusí být pro všechny, proto zkuste koláčovou krustu naplnit jednou z našich domácích marmelád, stačí si vybrat tu, kterou máte nejraději.