Připravte si svůj domácí toustový chléb, který je mnohem lepší než ten kupovaný. Je krásně měkoučký a nadýchaný, prostě dokonalý!
Ingredience
- 14 g sušeného droždí
- 808 ml teplé vody
- 52 g krystalového cukru
- 1 lžíce soli
- 44 g másla, nakrájeného na kostky, při pokojové teplotě
- 1200 g hladké mouky
- 44 g másla, rozpuštěného, na potření
Postup
- V míse mixéru promíchejte droždí ve ¾ šálku teplé vody, aby se rozpustilo a nechte 5 minut odstát.
- Přidejte zbývající 2 a ⅔ šálky vody, cukr, sůl, máslo pokojové teploty a 5 šálků mouky a promíchejte.
- Pomocí hnětače míchejte při nízké rychlosti a postupně přidávejte zbývající mouku, dokud těsto není měkké a trochu lepkavé, ale ne úplně lepivé (možná nebudete muset použít všechnu mouku).
- Pokračujte v hnětení, dokud se nevytvoří měkká koule těsta a nevyčistí se stěny mísy, asi 7 až 10 minut.
- Těsto dejte do lehce vymazané mísy a otočte, aby bylo celé potažené.
- Zakryjte potravinářskou fólií a dejte na teplé místo bez průvanu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 45 minut až 1 hodinu.
- Těsto vyklopte na čistou, lehce pomoučenou plochu.
- Jemně jej zatlačte, abyste odstranili všechny vzduchové kapsy.
- Těsto rozdělte na dvě části.
- Pracujte vždy s jedním kusem a jemně ho vytvarujte do obdélníku 23 x 30 cm.
- Srolujte obdélník, počínaje kratším koncem, do velmi těsného válce.
- Uzavřete švy a konce a vložte do vymazaných 23 cm forem na chléb.
- Chleby volně přikryjte a dejte na místo bez průvanu, dokud nezdvojnásobí svůj objem, 30 až 45 minut.
- Umístěte do spodu trouby rošt a předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Bochníky potřeme trochou rozpuštěného másla.
- Pečte bochníky po dobu 30 až 35 minut (v polovině otočte), dokud nejsou zlatohnědé.
- Vyjměte z trouby a ihned potřete rozpuštěným máslem.
- Nechte 10 minut vychladnout, poté vyjměte z forem a před krájením nechte úplně vychladnout.
- Užijte si ho!