Naučte se dělat těstoviny doma! Tento recept na domácí těstoviny ze 4 ingrediencí se vyrábí až neuvěřitelně jednoduše a pokaždé z něj vzniknou lahodné nudle.
Co budeme potřebovat
- 500 g polohrubé mouky
- 3 velká vejce
- ½ lžičky mořské soli
- ½ lžíce extra panenského olivového oleje
Postup
- Mouku vysypeme na čistou pracovní plochu a vytvoříme hromádku
- Přidáme vejce, olivový olej a sůl do středu a vidličkou vejce jemně rozšleháme, abychom ale hromádku nenarušili
- Rukama jemně začneme přidávat mouku do vajíčka, abychom jí hezky postupně zapracovali
- Pokračujeme ve zpracovávání těsta rukama, aby se spojilo do hladké koule
- Těsto hněteme 8 až 10 minut
- Ze začátku by mělo být těsto drobivé
- Nemusí se zdát, že se těsto spojí, ale po 8-10 minutách hnětení by to mělo být jednotné a hladké
- Pokud se nám těsto stále zdá příliš drobivé, namočíme si prsty trochou vody
- Pokud se těsto příliš lepí, nasypeme na pracovní plochu více mouky
- Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme jí do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě
- Poprášíme si pracovní plochu trochou mouky, vezmeme si hroudu těsta na těstoviny o velikosti velkého pomeranče a konečky prstů ji roztlačíme
- Nastavíme stroj na těstoviny na nejširší a vyválíme přes něj hroudu těsta
- Pokud se těstoviny lepí, lehce je poprášíme moukou
- Těsto na těstoviny znovu vyválíme a těstoviny přeložíme napůl a těsto znovu rozválíme ve stroji na těstoviny
- Tento proces opakujeme pětkrát nebo šestkrát, jakmile ho přeložíme a několikrát prostrčíme strojem, těsto bude hladké
- Těstoviny při každém válení lehce poprášíme z obou stran trochou mouky
- Jakmile těstoviny vyválíme tak, jak je rovnou vytvarujeme nebo nakrájíme
- Těstoviny schnou mnohem rychleji, než se může zdát
- Nenecháváme je déle než minutu nebo dvě, než je nakrájíme nebo tvarujeme
- Pokud chceme předejít vyschnutí, položíme je na vlhkou a čistou utěrku, která tomu zabrání