Tento klasický vrstvený dezert chutná opravdu každému. Vhodný je také pro nejrůznější příležitosti, proto není od věci umět jej připravit.
Pustťte se do toho!
Ingredience
Těsto:
- 1 šálek mouky
- ½ čajové lžičky kypřícího prášku
- ¼ čajové lžičky stolní soli
- 1 šálek nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- 1 šálek krystalového cukru (rozdělte jej na polovinu)
- 8 velkých vajec (oddělte žloutky od bílků a mějte je v pokojové teplotě)
- 2 čajové lžičky vanilky
- 168 g čokolády (výběr volitelný)
Náplň:
- 1,5 šálku meruněk v konzervě
- ¼ šálku tmavého rumu
- 224 g čokolády (nasekané na malé kousky – výběr volitelný)
- ½ šálku nesoleného másla
- 2 polévkové lžíce kukuřičného sirupu
Postup
Těsto:
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu, vyloženou pečícím papírem.
- Smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Odložte stranou.
- Máslo a polovinu množství krystalového cukru smíchejte v jiné míse. Míchejte 1–2 minuty, dokud nevznikne lehká směs.
- Přidejte vaječné žloutky a vanilku. Míchejte, dokud se vše nepropojí.
- Přidejte do mísy suché přísady a jemně zamíchejte.
- Rozpuštěnou čokoládu vložte do těsta a rozšlehejte.
- Z bílků vyšlehejte sníh, ten vložte do těsta a jemně zamíchejte.
- Hotové těsto nalijte do formy, zarovnejte a pečte 45–50 minut.
- Jakmile je Sachrův dort hotový, nechte jej 10 minut chladit a poté jej vyklopte na chladící rošt, aby vychladnul úplně.
Náplň:
- Meruňky vložte do mísy a vmíchejte do nich rum.
- Pomocí zoubkovaného nože odřízněte horní část dortu tak, aby byl plochý.
- Na spodní vrstvu natřete ⅓ meruňkové směsi a položte na ni druhou vrstvu.
- Zbylou meruňkovou směs zahřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 30 vteřin.
- Meruňky sceďte a šťávu vlijte do čisté misky.
- Horní část dortu a jeho boky touto horkou šťávou polijte a nechte 1 hodinu stát.
- Čokoládu s máslem zahřejte v mikrovlnné troubě a po 30 vteřinách zamíchejte. Čokoláda by měla být rozpuštěná.
- Do směsi přidejte kukuřičný sirup a celou směsí polijte horní vrstvu dortu. Rozetřete po celém povrchu pomocí malé špachtle.
- Než přejdete k servírování, nechte polevu úplně ztuhnout.
- Sachrův dort podávejte v pokojové teplotě.
Máte rádi ořechové dobroty? Vyzkoušejte také recepty na ořechové řezy.