Holandský řízek nejlépe chutná v podání mletého vepřového masa. Nejlepší je vybírat prorostlejší kousky vepře, řízečky tak budou šťavnatější.
INGREDIENCE
- 300 g vepřového boku
- 300 g vepřové plece
- 15 g soli
- 50 ml mléka
- 1 vejce
- 150 g sýru goudy nebo eidamu
Na obalení:
- 250 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g strouhanky
- olej na smažení
POSTUP
- Obě masa si umyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
- Maso pak nameleme, osolíme, opepříme, přidáme mléko, vejce a smícháme.
- Přidáme také nahrubo nastrouhaný sýr, opět zamícháme a maso si na noc (nebo alespoň na 2 hodiny) uložíme do lednice.
- Vejce si smícháme s mlékem, solí a moukou.
- Do druhé misky si dáme strouhanku.
- Z masové směsi tvarujeme řízky, které obalujeme ve směsi mléka, mouky a vejce a následně obalujeme ve strouhance.
- Smažíme na rozpáleném oleji asi 6-8 minut z každé strany.