Játra dušená na cibulce 

Játra dušená na cibulce 
Příprava: 15 minut Vaření: 360 minut Počet porcí: 5

Vyzkoušejte tento tradiční postup pomalého vaření, který zachová šťavnatost pokrmu.

Ingredience

  • 500 g jehněčích jater (můžete použít také vepřová játra)
  • 250 g slaniny (nasekané)
  • 2 střední cibule (nakrájené na plátky)
  • 3 stroužky česneku
  • 70 g hub (nakrájených na kousky)
  • 1 polévková lžíce rajčatového pyré
  • ½ šálku mouky 
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • sůl 
  • pepř
  • 1 čajová lžička bylinek dle vašeho výběru (např. tymián, oregano)

Postup

  • Játra umyjte a nakrájejte na kousky. 
  • Do velké mísy přidejte mouku, sůl a pepř. 
  • Přidejte játra a promíchejte. Ujistěte se, že je každý kousek jater obalený v mouce. 
  • Po obalení vezměte 3 lžíce mouky, vložte ji do šálku, přilijte trochu studené vody a vytvořte pastu. Tuto směs použijete k zahuštění omáčky později. 
  • Nakrájejte slaninu s cibulí a prolisujte česnek. 
  • Na střední teplotě opečte slaninu a odložte ji stranou. 
  • Tuk, který se vypekl ze slaniny, ponechte v pánvi a přidejte plátky jater. 
  • Opatrně játra otáčejte, dokud ze všech stran nezhnědnou. Poté je vyjměte a odložte na talíř. 
  • Do pánve dejte cibuli, česnek a houby. Možná budete muset přidat také kapku olivového oleje. 
  • Jemně vařte, dokud nebude cibule měkká. Pokud chcete použít bylinky, přidejte je, v tomto okamžiku, do pánve. 
  • Přidejte slaninu s játry znovu do pánve a společně s cibulí a houbami promíchejte.  
  • Přidejte rajčatový protlak a hovězí vývar.
  • Následně vlijte šálek vody s moukou, kterou jste si odložili bokem na začátku. 
  • Vše promíchejte, dokud se ingredience nepropojí. 
  • Přikryjte pokličkou a duste asi 2 hodiny, dokud játra nezměknou. 
  • Poté vše přendejte na pekáč a pečte 2,5 hodiny, při 150°C. Pečením proces přípravy urychlíte.
  • Chcete-li pokrm skutečně jen dusit, bude to trvat 5–6 hodin. 
Dušená játrová směs s houbami, cibulí, bramborovou kaší a čerstvou zeleninou.
zdroj: lovefoodies.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.