Vyzkoušejte tento tradiční postup pomalého vaření, který zachová šťavnatost pokrmu.
Ingredience
- 500 g jehněčích jater (můžete použít také vepřová játra)
- 250 g slaniny (nasekané)
- 2 střední cibule (nakrájené na plátky)
- 3 stroužky česneku
- 70 g hub (nakrájených na kousky)
- 1 polévková lžíce rajčatového pyré
- ½ šálku mouky
- 0,5 l hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- 1 čajová lžička bylinek dle vašeho výběru (např. tymián, oregano)
Postup
- Játra umyjte a nakrájejte na kousky.
- Do velké mísy přidejte mouku, sůl a pepř.
- Přidejte játra a promíchejte. Ujistěte se, že je každý kousek jater obalený v mouce.
- Po obalení vezměte 3 lžíce mouky, vložte ji do šálku, přilijte trochu studené vody a vytvořte pastu. Tuto směs použijete k zahuštění omáčky později.
- Nakrájejte slaninu s cibulí a prolisujte česnek.
- Na střední teplotě opečte slaninu a odložte ji stranou.
- Tuk, který se vypekl ze slaniny, ponechte v pánvi a přidejte plátky jater.
- Opatrně játra otáčejte, dokud ze všech stran nezhnědnou. Poté je vyjměte a odložte na talíř.
- Do pánve dejte cibuli, česnek a houby. Možná budete muset přidat také kapku olivového oleje.
- Jemně vařte, dokud nebude cibule měkká. Pokud chcete použít bylinky, přidejte je, v tomto okamžiku, do pánve.
- Přidejte slaninu s játry znovu do pánve a společně s cibulí a houbami promíchejte.
- Přidejte rajčatový protlak a hovězí vývar.
- Následně vlijte šálek vody s moukou, kterou jste si odložili bokem na začátku.
- Vše promíchejte, dokud se ingredience nepropojí.
- Přikryjte pokličkou a duste asi 2 hodiny, dokud játra nezměknou.
- Poté vše přendejte na pekáč a pečte 2,5 hodiny, při 150°C. Pečením proces přípravy urychlíte.
- Chcete-li pokrm skutečně jen dusit, bude to trvat 5–6 hodin.