Tyto křehké jablečné řezy potěší svou chutí. Mají vše, co se k jablkům hodí – skořici, mandle, rozinky a nakonec lahodné máslové těsto. Co na to říkáte?
Ingredience:
Na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 70 g cukru
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 250 g změklého másla
Na jablkovou náplň:
- 1 a ½ kg jablek
- 100 g cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 lžička skořice
- 30 g rozinek
- 50 g másla
Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
- mandlové lupínky
Postup:
- Jablka si oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Dejte je do hrnce, přidejte k nim máslo, rozinky, polovinu dávky cukru, vanilkový cukr, skořici a přiveďte je k varu.
- Jablka duste, dokud nezměknou.
- Nechte je vychladnout, a pak do nich nasypejte zbytek cukru.
Příprava těsta:
- Smíchejte si mouky s kypřícím práškem, a poté přidejte všechny ostatní ingredience.
- Vymíchejte těsto a rozdělte jej na 2 poloviny.
- Na pečicím papíře si z jedné poloviny vyválejte těsto o velikosti plechu (měl by být cca 30×40 cm velký).
- Těsto dejte na plech, navrch přidejte jablečnou směs a na vrch vyválejte stejným způsobem druhou část těsta.
- Vršek řezu potřete žloutkem smíchaným s mlékem a posypejte mandlovými lupínky.
- Pečte při 200°C asi 25 minut.