Pravidelná spotřeba rajčat pomáhá předcházet vzniku rakoviny. Pro tuto a spoustu dalších pozitivních účinků na zdraví vám doporučujeme vyzkoušet, snad nejznámější, španělskou studenou polévku.
Pokud nejste fanouškem ostrých chutí, nepoužívejte jalapeño papričku.
Ingredience
- 4 velká čerstvá rajčata
- pár cherry rajčátek
- 1 vypeckovaná jalapeño paprička
- ½ salátové okurky
- ½ červené papriky
- 1 šalotka nebo menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 1 menší limetka
- špetka oregana
- sůl a mletý pepř
Postup
- Spařená a vypeckovaná rajčata vložte do mísy společně s najemno nakrájenou okurkou, paprikou, cibulí, jalapeño a česnekem.
- Do mixéru vložte cherry rajčátka, olivový olej, ocet a vymačkejte limetku. Mixujte do hladka.
- Hladkou směs, přes sítko, vložte do směsi rajčat a okurek a pořádně promíchejte.
- Třetinu odeberte a opět mixujte do hladka.
- Směsi spojte dohromady a pořádně promíchejte.
- Do hotové směsi přidejte oregano a dochuťte solí a pepřem.
- Polévku nechte alespoň dvě hodiny v lednici vychladit.
- Studená rajčatová polévka Gazpacho je chutná samostatně. Můžete ji ale oživit přidáním křehkých a křupavých krutonů.