Co může být více osvěžujícího než hrozny? Recept na zavařování hroznů není složitý a můžete díky němu získat skvělý doplněk k sýrům, dezertům nebo hlavnímu jídlu. Zavařování hroznového vína je rychlé a umožní vám pochutnat si na čerstvém ovoci kdykoliv vás napadne.
Ingredience
- 1000 g hroznů
- voda 1000 + 1000 ml
- kyselina citronová 1 lžička
- cukr krupice 400 g
Postup
- Hrozny zbavte stopek a důkladně je omyjte. V hrnci přiveďte k varu vodu a hrozny do ní vložte. Vařte je 30 vteřin a poté je co nejrychleji z hrnce vyjměte.
- Přidávejte je postupně, aby se voda nepřestala vařit. Postup opakujte u všech hroznů. Celý proces bude trvat přibližně 10 minut.
- Následně hrozny vložte do sterilizovaných sklenic tak, aby vznikl volný prostor přibližně 3 cm pod horní částí sklenice.
- V hrnci smíchejte vodu s kyselinou citronovou a cukrem krupice. Nálev vařte přibližně 15 minut a následně jím zalijte hrozny ve sklenicích.
- Sklenice uzavřete sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce, jehož dno jste pokryli čistou utěrkou. Dbejte na to, aby se sklenice vzájemně nedotýkaly. Sterilizace sklenic a víček je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení pokrmu bakteriemi.
- Sklenice zalijte vodou až po spodní okraj víčka a vařte je 10 minut. Poté je vyjměte, položte je na rovný povrch víčky dolů a nechte je volně vychladnout pod utěrkou.