Rádi byste návštěvě ke kávě či čaji nabídli vlastnoručně upečené originální sušenky?
Načerpejte inspiraci z našich receptů na amaretti.
Navzdory svému názvu nemají tyto italské makronky nic společného s likérem amaretto.
Jsou lahodné, křehké a jemné!
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Naše recepty
Co jsou amaretti?
Amaretti jsou tradiční italské mandlové sušenky hořkosladké chuti s typickým popraskaným povrchem. Jejich název souvisí s důležitou tradiční ingrediencí, kterou jsou armelline – hořká jádra z meruněk či broskví, která jim dávají jejich charakteristickou chuť.
V každé italské oblasti vypadají obvykle trochu jinak. Na Sardinii se uprostřed zdobí celou mandlí, v Lombardii jsou tvrdé a křupavé, zatímco v Ligurii měkké a „houbovité“. Obecně jsou za první amaretti svého druhu považovány křupavé sušenky Saronno, které se zrodily v 18. století v malém městečku v oblasti Varese.
Italové jedí tyto mandlové sušenky k snídani, k svačině nebo jako moučník ke kávě či čaji. Kromě toho se používají i na přípravu dortů a dalších dezertů, konzumují se též společně se zmrzlinou nebo se slepují rozmanitými krémy.
Hořká jádra meruněk či broskví jsou, pokud jsou přijímány ve velkém množství, jedovatá. Měla by se proto používat pouze k ochucení, jako je tomu v tradičních receptech na amaretti, nebo je lze i vynechat a použít pouze klasické mandle.
Mandle jsou též nepostradatelnou součástí vánočního pečení. Inspirujte se našimi recepty na mandlové cukroví a upečte si letos rohlíčky, linecké či hvězdičky z mandlí.