Originální recepty na smažené rýžové koule ve 4 různých variantách. Vyzkoušejte je všechny!

Lze je jíst jako svačinu, předkrm nebo i hlavní jídlo.

Na Sicílii je najdete vždy a všude.

Podle náplně mají oválný, kuželovitý nebo kulatý tvar.

O čem je řeč? O plněných smažených koulích z rýže.

Nechte se okouzlit našimi recepty na arancini.

Máme pro vás klasické i netradiční varianty.

Co jsou arancini?

Plněné rýžové koule neboli arancini di riso jsou specialitou sicilské kuchyně. Za svůj název vděčí podobnosti s pomerančem, který se italsky řekne aranca. Pravděpodobně vznikly v oblasti mezi Messinou a Palermem, ale tradičně se připravují po celé Sicílii.

Jejich původ není zcela jasný. Podle některých názorů vznikly u jeptišek v klášterech, podle jiných v bohatých šlechtických rodinách, ale jsou i tací, podle nichž jde o tradici z lidové kuchyně, která sloužila k „recyklaci“ zbytků.

Velikost koulí, válců, šišek či kuželů se obvykle pohybuje mezi 8 až 10 cm. Kuželovitý tvar má údajně symbolizovat Etnu a je typický především pro východ ostrova. V současnosti existuje až 100 variant receptů na arancini, přičemž k nejoblíbenějším patří:

  • Arancini al ragù (s mletým masem a rajčatovou omáčkou)
  • Arancini al burro (se šunkou a mozzarelou)
  • Arancini alla norma (s lilkem a rajčatovou omáčkou)
  • Arancini agli spinaci (se špenátem)
  • Arancini al pistacchio e mortadela (s pistáciemi a mortadelou)

Několik tipů na závěr

  • Vzhledem k časové náročnosti je vhodné si rýži připravit den předem, přikrýt ji potravinovou fólií a nechat přes noc v chladničce.
  • Šafrán je v případě potřeby možné nahradit kurkumou.
  • Usmažené nebo upečené arancini můžete několik dní skladovat v chladničce.
  • Předpřipravené rýžové koule, neosmažené nebo neupečené lze též zamrazit.
  • Tajemstvím pro získání křupavé „kůrky“ je těsto z vody a mouky. Do mísy nalijte vodu, přidejte špetku soli a mouku. Nikdy nepřidávejte mouku najednou, dělejte to postupně a míchejte pomocí metličky.
  • Rýžové koule by se měly smažit při teplotě přibližně 190 °C, jinak hrozí, že se olej vsákne dovnitř, což způsobí kašovitost a mastnotu.
  • Vyvarujte se smažení příliš velkého množství plněných rýžových koulí najednou, hrozí, že teplota oleje klesne příliš nízko.

Máte pro Sicílii a její kuchyni slabost? Objevte i další zdejší speciáality, inspirací vám mohou být naše recepty na caponatu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.