Lze je jíst jako svačinu, předkrm nebo i hlavní jídlo.
Na Sicílii je najdete vždy a všude.
Podle náplně mají oválný, kuželovitý nebo kulatý tvar.
O čem je řeč? O plněných smažených koulích z rýže.
Nechte se okouzlit našimi recepty na arancini.
Máme pro vás klasické i netradiční varianty.
Naše recepty
Co jsou arancini?
Plněné rýžové koule neboli arancini di riso jsou specialitou sicilské kuchyně. Za svůj název vděčí podobnosti s pomerančem, který se italsky řekne aranca. Pravděpodobně vznikly v oblasti mezi Messinou a Palermem, ale tradičně se připravují po celé Sicílii.
Jejich původ není zcela jasný. Podle některých názorů vznikly u jeptišek v klášterech, podle jiných v bohatých šlechtických rodinách, ale jsou i tací, podle nichž jde o tradici z lidové kuchyně, která sloužila k „recyklaci“ zbytků.
Velikost koulí, válců, šišek či kuželů se obvykle pohybuje mezi 8 až 10 cm. Kuželovitý tvar má údajně symbolizovat Etnu a je typický především pro východ ostrova. V současnosti existuje až 100 variant receptů na arancini, přičemž k nejoblíbenějším patří:
- Arancini al ragù (s mletým masem a rajčatovou omáčkou)
- Arancini al burro (se šunkou a mozzarelou)
- Arancini alla norma (s lilkem a rajčatovou omáčkou)
- Arancini agli spinaci (se špenátem)
- Arancini al pistacchio e mortadela (s pistáciemi a mortadelou)
Několik tipů na závěr
- Vzhledem k časové náročnosti je vhodné si rýži připravit den předem, přikrýt ji potravinovou fólií a nechat přes noc v chladničce.
- Šafrán je v případě potřeby možné nahradit kurkumou.
- Usmažené nebo upečené arancini můžete několik dní skladovat v chladničce.
- Předpřipravené rýžové koule, neosmažené nebo neupečené lze též zamrazit.
- Tajemstvím pro získání křupavé „kůrky“ je těsto z vody a mouky. Do mísy nalijte vodu, přidejte špetku soli a mouku. Nikdy nepřidávejte mouku najednou, dělejte to postupně a míchejte pomocí metličky.
- Rýžové koule by se měly smažit při teplotě přibližně 190 °C, jinak hrozí, že se olej vsákne dovnitř, což způsobí kašovitost a mastnotu.
- Vyvarujte se smažení příliš velkého množství plněných rýžových koulí najednou, hrozí, že teplota oleje klesne příliš nízko.
Máte pro Sicílii a její kuchyni slabost? Objevte i další zdejší speciáality, inspirací vám mohou být naše recepty na caponatu.