Hledáte originální třešničku na dortu pro vaši zahradní párty nebo grilování?
Vyzkoušejte naše originální recepty na baba ganoush.
Pikantní pomazánka z pečených lilků chutná skvěle k masu, zelenině i pečivu.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Naše recepty
Co je baba ganoush?
Baba ganoush je ikonický pokrm blízkovýchodní a severoafrické kuchyně, který je známý svou bohatou pikantní chutí. Jeho základem jsou lilky, po jejich upečení stačí vydlabat dužinu, ochutit ji olejem, solí, pepřem, citronovou šťávou, česnekem a tahinou.
Tahina je další typický blízkovýchodní produkt, který se připravuje ze sezamových semínek, jež se melou a zpracovávají, dokud nevznikne hustá pasta, která se používá při přípravě různých dresinků a omáček, jako je například i hummus.
Lidově se tomuto pokrmu někdy říká také lilkový kaviár. Podává se zejména jako příloha k falafelu nebo k tradičním chlebům, jako je pita a naan. Existují i varianty, které jsou obohacené o další ingredience, například rajčata, papriky, cibuli a petrželku.
Vědeli jste, že z lilku lze uvařit i velmi chutnou polévku? Inspirujte se našimi recepty na lilkovou polévku.