Originální recepty na rýži na černo v 6 různých variantách. Obohaťte si jídelníček o tyto pochoutky!

Rizoto je velmi populární pokrm, který se připravuje na mnoho způsobů.

Nevíte, jak originálně už ho uvařit?

Načerpejte novou inspiraci z našich receptů na vepřové rizoto!

Všechny jsou chutné, snadné a hotové během několik málo minut.

Kterému z nich dáte přednost?

Proč zařadit do jídelníčku černou rýži?

Kromě klasické bílé rýže dnes na pultech obchodů najdete mnoho dalších druhů. Jednou z nich je i černá rýže. Zatímco v Asii ji lidé konzumují již po staletí, v Evropě jde o poměrně novou variantu.

Díky své všestrannosti ji lze konzumovat jak teplou, tak studenou, a hodí se tak přípravě mnoha rozmanitých pokrmů. Recepty na černou rýži zahrnují rizota, saláty i sladké dezerty.

Po uvaření se její barva v závislosti na odrůdě může změnit z černé na lehce fialovou. Od klasické rýže se odlišuje nejen svou barvou, ale i chutí, která je lehce oříšková.

Jednou z jejích největších předností je vysoký obsah živin, zejména bílkovin. Kromě toho je bohatá též na vitamíny, minerály a antioxidanty, například antokyany. Je přirozeně bezlepková, takže ji mohou bez problémů konzumovat i ti, kteří trpí intolerancí.

Tabulka nutričních hodnot černé rýže

Černá rýže
syrová
100 g
Energetická hodnota353 kcal
Bílkoviny7,8 g
Sacharidy76 g
Tuky2 g
Vláknina9,8 g
Železo1 mg
Draslík157 mg
Sodík78 mg
Vápník 0 mg

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.