Rizoto je velmi populární pokrm, který se připravuje na mnoho způsobů.
Nevíte, jak originálně už ho uvařit?
Načerpejte novou inspiraci z našich receptů na vepřové rizoto!
Všechny jsou chutné, snadné a hotové během několik málo minut.
Kterému z nich dáte přednost?
Naše recepty
Proč zařadit do jídelníčku černou rýži?
Kromě klasické bílé rýže dnes na pultech obchodů najdete mnoho dalších druhů. Jednou z nich je i černá rýže. Zatímco v Asii ji lidé konzumují již po staletí, v Evropě jde o poměrně novou variantu.
Díky své všestrannosti ji lze konzumovat jak teplou, tak studenou, a hodí se tak přípravě mnoha rozmanitých pokrmů. Recepty na černou rýži zahrnují rizota, saláty i sladké dezerty.
Po uvaření se její barva v závislosti na odrůdě může změnit z černé na lehce fialovou. Od klasické rýže se odlišuje nejen svou barvou, ale i chutí, která je lehce oříšková.
Jednou z jejích největších předností je vysoký obsah živin, zejména bílkovin. Kromě toho je bohatá též na vitamíny, minerály a antioxidanty, například antokyany. Je přirozeně bezlepková, takže ji mohou bez problémů konzumovat i ti, kteří trpí intolerancí.
Tabulka nutričních hodnot černé rýže
Černá rýže syrová 100 g | |
Energetická hodnota | 353 kcal |
Bílkoviny | 7,8 g |
Sacharidy | 76 g |
Tuky | 2 g |
Vláknina | 9,8 g |
Železo | 1 mg |
Draslík | 157 mg |
Sodík | 78 mg |
Vápník | 0 mg |