Čokoláda patří k celosvětově nejoblíbenějším sladkostem.
Chcete si vychutnat tuto lahodnou pochoutku v její nejčistší podobě?
Načerpejte inspiraci z našich receptů na domácí čokoládu.
Vyrobit si ji můžete hořkou, mléčnou nebo bílou.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Naše recepty
Jak na výrobu domácí čokolády?
Při výrobě domácí čokolády je důležité dodržet několik zásad, aby byla nejen lahodná, ale měla též měla správnou konzistenci. Na co si dát pozor?
- Tradičně se domácí čokoláda vyrábí s použitím kakaového másla. Další alternativou je máslo nebo kokosový olej. Ten ale lehce ovlivní chuť čokolády.
- Pokud směs při výrobě domácí čokolády příliš zahřejete, výsledná čokoláda může ztratit jemnost a lesk.
- Míchejte pomalu a důsledně, nejlépe metličkou, při špatném rozmíchání může být čokoláda zrnitá.
- Nedávejte čokoládu ztuhnout do mrazáku. Rychlé ztuhnutí může způsobit, že čokoláda bude matná a drolivá. Ideální je nechat ji ztuhnout v lednici při teplotě 5 až 10 °C.
- Tekutá sladidla, jako je med nebo javorový sirup, mohou ovlivnit nejen chuť, ale i texturu čokolády, někdy ji dělají lepkavou.
- Domácí čokoládu uchovávejte na suchém a chladném místě. Nevystavujte ji přímému slunci ani vlhkosti, jinak se může objevit bílý povlak.
Máte rádi medové sladkosti? Načepejte inspiraci z našich receptů na turecký med.