Vynikající recepty na německý eintopf, který vám ušetří spoustu drahocenného času. Inspirujte se!

Jestli milujete jednoduché a rychle vaření, pak jsou recepty na eintopf z jednoho hrnce určené právě pro vás.

Čím více ingrediencí bude obsahovat vaše lednička či spižírna, tím lepší tento lahodný pokrm bude.

Má skvělou chuť, obsahuje jen ty nejlepší suroviny a zvládne ho připravit i ten, kdo v kuchyni nepatří zrovna mezi TOP kuchaře.

Překvapte své blízké, kamarády i kolegy v práci a nachystejte jim hostinu, za kterou vás budou nosit na rukou.

Tip: Skvělou přílohou pro téměř každý eintopf je křupavé pečivo, nebo si vyzkoušejte recepty na domácí chléb.

Co je to Eintopf?

Toto tradiční jídlo, které máme do značné míry spjaté zejména s Německem, patří k vůbec nejoblíbenějším. Zásadní je, že se všechny suroviny tak říkajíc nahází do jednoho hrnce, díky čemu se jejich chuť i aroma navzájem propojí. Výsledný pokrm tak má charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť.

Je dobré zmínit, že tento druh pokrmu najdeme i v jiných zemích, jako je například Polsko, Francie či dokonce USA. V podstatě je to hodně hustá polévka, i když někdo tak říká i guláši a jiným jídlům tohoto stylu. Dá se říci, že na první pohled připomíná bramboračku, ale s tím rozdílem, že se mohou různě obměňovat suroviny, ať už jde o zeleninu či maso.

Co tvoří základ?

Každý eintopf je něčím jedinečný a záleží jen na nás, jestli použijeme maso nebo jen uzeniny. Jaké druhy masa jsou vhodné?

  • Hovězí
  • Vepřové
  • Kuřecí
  • Krůtí
  • Králičí

Pokud nemáte maso, lze použít různé uzeniny, jako jsou špekáčky, klobásy, ale také například párky a podobně.

Zelenina a ostatní

Vhodná je zejména pevnější zelenina, která se hned nerozvaří. Sem patří zejména kořenová zelenina jako mrkev, celer, petržel, ale i další druhy. Pro větší vydatnost pokrmu se přidávají fazole, brambory a někdy rovněž rýže. Samozřejmostí jsou i různé bylinky, běžné i netradiční koření a v neposlední řadě i kvalitní vývar, který může být domácí, ale i kupovaný.

Musíme počítat s tím, že u přípravy eintopfu sice nebudeme potřebovat tolik kusů nádobí, ale zase budeme hodně loupat, čistit, krájet, sekat, zkrátka věnovat více času přípravě surovin než samotnému vaření. Mnohdy se dá takové jídlo připravit během 30 minut, přičemž příprava zeleniny a všeho ostatního nám může klidně zabrat i víc jak hodinu.

Příprava

Ve většině případů se připravuje v hrnci, ale mnozí využívají velké pánve, klidně i Wok, kde je příprava mnohem rychlejší. Pokud patříte k těm kuchařinkám či kuchařům, kteří neradi hlídají to, co vaří, pak je pro vás ideální pomalý způsob vaření v tzv. pomalém hrnci nebo se dá použít také tlakový hrnec. Obojí má svá pozitiva.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.