Oblíbené recepty na fish and chips nebo-li rybu a hranolky. Rychlý oběd nebo jednoduchá večeře. Inspirujte se!

Pro fanoušky fastfoodového stravování jsou recepty na fish and chips tou nejlepší variantou, jak se rychle najíst.

Chystáte party s přáteli, oslavu s příbuznými nebo jednoduše večírek pro všechny, kteří přijdou?

Udělejte jim tento snadný, a přitom úžasně chutný pokrm, po kterém se jen zapráší.

Skvělé hranolky a ryba usmažená dozlatova ve vynikajícím těstíčku potěší i náročného gurmána.

Co je fish and chips

Tento pokrm je znám již od 19. století a do dnešní doby se řadí mezi nejoblíbenější, a hlavně tradiční jídla ve Velké Británii. Rybu smaženou v těstíčku podávanou s hranolky miloval třeba člen skupiny Beatles John Lennon.

Objednat si jej můžete v podstatě na každém rohu a na spoustě míst vám ji jednoduše zabalí do papírového kornoutu či podobného obalu a jen tak pocákají vybraným ochucovadlem.

V dřívějších dobách bylo normální, že zákazník obdržel své jídlo v novinovém papíru. Ten byl ovšem zakázán v 80. letech dvacátého století, aby se zamezilo kontaktu pokrmu a inkoustu z novin.

Základním kamenem je vždy vysoce kvalitní čerstvá ryba, nejčastěji světlá treska, případně i jiná ryba, která má bílé maso.

Těstíčko se nejčastěji připravuje s minerálkou, ovšem ta se dá nahradit pivem, případně je možné použít obojí. Svého času to bylo běžné jídlo dělnické třídy. Dnes je to jedno z nejžádanějších jídel v rámci rychlého občerstvení.

S čím se fish & chips může podávat?

  • Sůl s octem
  • Kari omáčka
  • Kečup
  • Majonéza
  • Tatarská omáčka
  • Mačkaný hrášek
  • Mátová omáčka

První restaurace s fish & chips

Přestože se běžně jedla jen tak na ulici zabalená v novinovém kornoutu, rozhodl se Samuel Isaacs podávat tuto pochoutku v běžné restauraci jako součást menu.

To bylo v roce 1896, kdy společnost Isaacs otevřela první restaurant, kde se servírovala ryba s hranolky. Cena byla tehdy velmi přijatelná, takže si ji mohl dát i obyčejný dělník.

Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Objevte podobné tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.