Klasickou českou omeletu z vajíček známe všichni.
Zkuste změnu a připravte si pokrm podobný, a přesto zcela jiný.
Objevte naše recepty na frittatu.
Základem je kromě vajíček parmazán a pak už se fantazii meze nekladou.
Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?
Naše recepty
V čem se frittata liší od klasické omelety?
I když se oba oblíbené pokrmy připravují z vajec a obsahují náplně, jako je zelenina či sýr, existuje několik významných rozdílů, kterými se od sebe odlišují.
- U omelety se jednotlivé ingredience v podobě uzenin, zeleniny či sýra, na již rozlitá vejce na pánvi, u frittaty se vmíchávají rovnou do vaječné směsi.
- Frittata se připravuje pomalu na mírném ohni, zatímco omeleta se připravuje rychle na vyšším ohni.
- S tím souvisí i skutečnost, že zatímco klasická omeleta je hotová za 3 minuty, na frittatu je potřeba alespoň 10 až 15 minut.
- Zatímco omelety se podávají horké přímo ze sporáku, frittaty se často podávají při pokojové teplotě, nebo i studené.
- Omelety se snadno překládají na půl nebo rolují, frittaty se obvykle pouze krájí a připomínají „koláč“.
- Omelety se obvykle připravují pro jednu osobu, frittaty mohou sloužit pro jednu nebo více osob a mohou se jíst teplé nebo při pokojové teplotě.
- Frittata se často konzumuje nejen teplá, ale také studená.
- V neposlední řadě se lidí také svým původem. Omeleta je francouzská a má dlouhou historii, která sahá snad až do 14. století. Frittata pochází z Itálie, její přesný původ je ale nejasný.
Rady, jak připravit tu nejlepší italskou omeletu
- Použijte čerstvá vejce při pokojové teplotě.
- Kromě vajec budete potřebujeme sůl, pepř a strouhaný sýr, obvykle parmazán. Pokud chcete, můžete vejce obohatit bylinkami a kořením.
- Pokud chcete, aby byla frittata lehká a nadýchaná, můžete vejce našlehat nejen vidličkou, ale také s pomocí ručního šlehače.
- Používejte nepřilnavou pánev, dejte pozor, ať není zbytečně velká, frittata musí být trochu „tlustá“.
- Doba přípravy se mění v závislosti na velikosti pánve a počtu vajec. Obecně platí, že klasická frittata z 8 vajec se připravuje asi 15 minut. Při delší době hrozí, že se příliš vysuší.
- Nespěchejte s otočením frittaty. Pokud se ji pokusíte obrátit příliš brzy, hrozí, že ji potrháte. Jak poznat správný okamžik? Když je zespodu již trochu křupavá a na povrchu je pevná.
- Omeletu po italsku můžete připravovat nejen na pánvi, ale také v troubě. Stačí směs nalít do nádoby vyložené pečicím papírem a péct při 180 °C asi 20 až 25 minut. Výsledek bude trochu sušší než při klasické přípravě na pánvi.
Vajíčka nemusíte konzumovat jen jako vaječnou omeletu nebo frittatu. Výborně chutnají též míchaná nebo ve formě volského oka. Inspirujte se našimi recepty na vařená vajíčka 5krát jinak!