Osvěžující recepty na ledovou tříšť, které vám zpříjemní léto

Zmrzlina, ledová káva či sorbet.

V horkých dnech častou toužíme po něčem, co nás ochladí a zároveň potěší naše chuťové buňky.

Zkuste mražený dezert, který má své kořeny na slunné Sicílii.

Inspirujte se našimi recepty na granitu.

A nebojte se, zmrzlinovač potřebovat nebudete.

Co je granita a jak si ji připravit doma?

Granita je oblíbený italský polozmražený dezert, který je směsí vody, cukru a dalších ingrediencí. Jeho tvorba vyžaduje pomalý proces mražení a neustálé míchání. Výsledkem je krémová ledová směs, nejčastěji na bázi ovoce, kávy nebo mandlí.

Zjednodušeně řečeno se granita nachází na půli cesty mezi zmrzlinou, která se jí lžičkou, a nápojem, který se pije brčkem. Název pochází z latinského slova „granum“, což znamená zrnko. Jde o odkaz na typickou zrnitou strukturu tohoto dezertu.

Odkud se vzala tradice granity? Granita údajně vznikla na Sicílii, kde se tradičně vyráběla ze sněhu nasbíraného na Etně. Nejčastěji se sicilská granita podává jako svěží odpolední svačina, ale může se jíst i k snídani, a to v typické měkké a chutné briošce.

Granita se obvykle podává v širokých skleničkách ozdobená šlehačkou, kousky čerstvého ovoce nebo lístky máty, podle toho, jakou příchuť jste si připravili. A nezapomeňte na dlouhou lžíci a brčko.

Výhodou je, že ji můžete skladovat v mrazáku až 14 dní. Před podáváním, pokud je příliš ledová, ji dejte do mixéru a pulzujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Další možnost, jak se v létě zchladit a osvěžit, představují naše recepty na ledovou kávu. Máme varianty se zmrzlinou, likérem i kořením.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.