Inspirativní recepty na domácí koření harissa 4x jinak. Který vyzkoušíte jako první?

Harissa je jedním z nejznámějších dochucovadel severoafrické kuchyně.

Ve formě pasty nebo sušeného koření dodá jídlům bohatou pikantní chuť.

Načerpejte inspiraci z našich receptů na harissu a připravte si ji sami v domácích podmínkách.

Není na tom nic složitého.

Jak na domácí harissu?

Tato tradiční pikantní směs pocházející ze severní Afriky se vyskytuje ve formě pasty nebo sušeného koření. Má bohatou chuť s intenzivní pikantností díky chilli papričkám, které jsou její hlavní složkou.

Původně pochází z Tuniska, kde je součástí národní kuchyně a běžně se podává jako dochucovadlo a používá se k marinování masa, ochucení polévek, dušených jídel i omáček.

Postupně se rozšířila i do dalších zemí severní Afriky, jako jsou Alžírsko, Maroko a Libye, a našla si cestu i do blízkovýchodní a evropské kuchyně.

Historie harissy sahá až do 16. století, kdy se do severní Afriky dostaly chilli papričky z Jižní Ameriky. Kuchaři začali experimentovat s novými ingrediencemi a vytvořili směs, která se stala neodmyslitelnou součástí zdejší gastronomie.

Pamatujte, že každá „várka“ domácí omáčky harissa může chutnat trochu jinak než předchozí, v závislosti na druhu použitých chilli papriček. Harissu můžete připravit v podstatě z jakéhokoli sušeného chilli podle svého osobního indexu pálivosti.

A jak používat harissu? Harissa je velmi univerzální a lze ji použít mnoha způsoby:

  • Marináda na maso
  • Dip
  • Dochucení dušených jídel a polévek
  • Dochucení grilované zeleniny
  • Dochucení sendvičů a burgerů

Máte pro pikantní chutě slabost. Vyzkoušejte též naše recepty na shakshuku neboli vejce v pekle.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.