Snadné recepty na saláty z kuskusu ve 4 různých variantách! Zdravé, výživné, chutné a zároveň rychlé!  

Hledáte inspiraci na lehký letní oběd, který byste si mohli vzít s sebou do práce nebo třeba na koupaliště?

Vezměte si na pomoc malé kuličky, které mají svůj původ v severoafrické kuchyni.

Vyzkoušejte společně s námi recepty na kuskusový salát.

Pochutnat si můžete na mnoha variantách se zeleninou, tuňákem či luštěninami.

Co potřebujete na kuskusový salát?

Kuskusový salát je skvělou alternativou k oblíbeným rýžovým nebo těstovinovým salátům. Kuskus se podobně jako těstoviny vyrábí z krupice z tvrdé pšenice, jen s tím rozdílem, že je ve formě malých zrnek.

Příprava je velmi jednoduchá, stačí ho zalít vroucí vodou a počkat, až se rehydratuje. Je velmi oblíbený v celém Středomoří, najdete ho v Maroku, Alžírsku, Tunisku, Libyi, Itálii i Francii.

Díky univerzálnosti této ingredience existuje mnoho rozmanitých receptů na kuskusový salát. K nejčastějším ingrediencím, které se s kuskusem kombinují, patří:

  • Zelenina – použít lze zeleninu syrovou, například rajčata, papriky, okurku, nebo vařenou, například cuketu či lilek.
  • Mořské plody – kuskus skvěle chutná též s krevetkami nebo dalšími druhy mořských plodů.
  • Luštěniny – fazole, cizrna či čočka dodá salátu z kuskusu bílkoviny a další rozměr.
  • Kuřecí maso – nejlépe se hodí kuřecí prsa, ale použít můžete i další části kuřete, které vám například zbyly z přípravy jiného pokrmu.
  • Sýr a vejce – vejce uvařené natvrdo a kousky vašeho oblíbeného sýra, například balkánského sýru, fety či mozzarelly jsou další možností, jak kuskus obohatit.

Salát s kuskusem je nejlepší konzumovat čerstvý, ale v případě potřeby ho lze ve vzduchotěsné nádobě skladovat v ledničce po dobu dvou až tří dní.

Kromě kuskusového salátu si v jarních a letních měsících můžete pochutnat i na dalších salátech z čerstvé zeleniny. Inspirujte se!

Několik rad a triků na závěr

  • Klasický kuskus můžete nahradit celozrnným kuskusem.
  • Pokud chcete mít salát bohatší chuti, použijte na zalití kuskusu zeleninový vývar.
  • Chuť a barvu kuskusu lze zintenzivnit též pomocí kurkumy, šafránu, česneku nebo citronové kůry. Před přidáním horké vody vmíchejte tyto ingredience do suchého kuskusu.
  • Citronová šťáva dodá kuskusu svěžest. Pokud však máte rádi sladší chutě, můžete použít pomerančovou šťávu.
  • Dáváte-li přednost lehce kyselým pokrmům, použijte vinný nebo jablečný ocet.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.