Nejlepší recepty na mrkvance. Objevte tuto lahodnou a zdravou pochoutku našich prababiček!

Mrkev má v kuchyni překvapivě rozmanité využití.

Už dávno neplatí, že se s touto kořenovou zeleninou setkáte především v polévce nebo ve formě přílohy.

Velmi oblíbené jsou též mrkvové dorty, bábovky či muffiny.

A už naše babičky nedaly dopustit na lahodné buchtičky z mrkvového těsta.

Načerpejte inspiraci z našich receptů na mrkvánky.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Co jsou mrkvánky?

Mrkvánky nebo též mrkvance či mrkváče jsou tradiční sladké pečivo, které si možná pamatujete od vašich babiček.

V současné době se stává velmi oblíbeným zdravým moučníkem, který lze připravit mnoha rozmanitými způsoby. Ať už si je připravíte na sladko s povidly nebo tvarohem či zkusíte jejich slanou variantu, vždy vás překvapí svou jedinečností.

Historie mrkvového pečiva údajně souvisí s mrkvovými dožínkami, které se pravidelně konaly v Polné na Vysočině. Tyto mrkvance měly podobu buchtiček z křehkého těsta, které byly plněny mrkvovou náplní.

Postupně vznikaly i další regionální recepty na mrkvánky, v nichž se mrkev přidávala již rovnou do těsta. Z toho se pak připravovaly rozmanité taštičky či šátečky, které se dále plnily povidly, ořechy, tvarohem a dalšími náplněmi.

Výhodou mrkvového pečiva je, že je díky mrkvi přirozeně sladké, aniž by obsahovalo přidaný cukr. Pokud toužíte po ještě zdravější variantě, nahraďte pšeničnou mouku moukou celozrnnou nebo špaldovou.

Chtěli byste si upéct z mrkve i jiné moučníky? Inspirujte se našimi recepty na mrkvový dort v pěti různých variantách.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.