Candát obecný nebo východní jsou nejčastější druhy sladkovodních ryb z našich českých vod.
Nebudeme diskutovat nad tím, jak jsou zdraví, ale mimo jiné musíme podotknout jejich chutnost.
Jejich jemné masíčko se doslova rozpadá na jazyku.
Candáti mají ještě další ocenitelné schopnosti, které ocení každý, kdo nerad hledá kosti.
Pojďme se podívat, jaké recepty z candáta si můžete udělat.
Naše recepty
Candát je velice jemná ryba, která se může pochlubit velmi malým množstvím kůstek. Pokud patříte mezi jedince, které vyčeprává jejich pečlivé hledání, pak vás candát nadchne.
Navíc si nemusíte dělat starosti nějakou pracnou očistou. Nejlepší je, když jej necháte v kůži, jemné maso by se jinak rozpadalo. Stačí tedy oškrábat šupiny, a to nejlépe za čerstva.
Ať už si candáta uděláte v jakékoliv podobě, krásně se páruje se žampiony. Hodí se k němu tedy žampionová omáčka, ale chybu neuděláte ani holandskou omáčkou. Nejchutnější je bramborová příloha na různé způsoby, ale hodí se k lehkému letnímu salátu nebo bílému pečivu. Výše jsme si uvedli i jiné chutné přílohy ze zeleniny i ovoce.
U letního grilování krásně vynikne i se studenými omáčkami. Se solením si nemusíte lámat hlavu, ale aby neztratil svou výjimečnou chuť, nepřehánějte to s kořením. Méně je v tomto případě více.
A jestli se ptáte, zda si lze pochutnat na candátovi i na Vánoce, pak můžeme říci, že ano. Chybu jistě neuděláte, ani když jej obalíte do námi oblíbeného trojobalu.